• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alan sopimusneuvotteluissa tapahtuu – Lakkovaroitus, lakon siirto sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto

21.03.2022 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

Viime viikolla annettu kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tänään puolenyön jälkeen. Sen lisäksi järjestyksessään kolmas lakkovaroitus annettiin Ouluun ja Turkuun. TEM puolestaan siirsi kahdella viikolla sekä Jyväskylän ja Rovaniemen että Tampereen ja Kuopion lakkoja. Kunta-alan neuvottelut jatkuivat lähes päivittäin valtakunnansovittelijan johdolla.

Kunta-alan neuvottelut eivät ole juuri edenneet, mutta sovittelu jatkui tiiviinä viime viikolla.  Ylityö- ja vuoronvaihtokielto astui tänään voimaan koko Suomessa ja kestää sunnuntai-iltaan saakka. OAJ:n jäsenistä se koskee eniten varhaiskasvatuksen opettajia, sillä virkasuhteessa olevat kunta-alalla työskentelevät opettajat eivät voi lain mukaan osallistua ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Neuvottelujärjestöt Juko ja Jau antoivat 15.3. myös kolmannen lakkovaroituksen Ouluun ja Turkuun OAJ:n jäseniä lakon piirissä on 4 500. Ministeri Haatainen puolestaan siirsi kahta ensimmäistä lakkoa valtakunnansovittelijan pyynnöstä kahdella viikolla. Yhdeksi siirron syyksi mainittiin ylioppilaskirjoitukset.

Katso lakkojen ajankohdat

Lakonuhka on myös saanut työnantajan yrittämään lakon murtamista muun muassa tekemällä listoja rehtoreiden ja päiväkodin johtajien lakkoon liittymisistä.

– Työnantajat eivät voi kysyä opettajilta eivätkä esihenkilöiltä, kuuluvatko he ammattiliittoon ja aikovatko he mennä lakkoon. Lakko-oikeus koskee paitsi kaikkia opettajia, myös kaikkia esihenkilöitä. Ainoastaan kunnanjohtaja ja kunnan ylin johtoryhmä edustaa JUKOn näkemyksen mukaan kuntatyönantajaa tavalla, joka sulkee pois työtaisteluoikeuden, OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen sanoo.

Lue lisää lakko-oikeudesta

Koska kunta-alan pääsopimusneuvottelut ovat pahasti kesken, neuvottelut OVTES-, KVTES- sekä Avaintes- ja Avainotes-sopimusten osalta ovat tauolla.

Neuvotteluja jatkettiin yksityisellä sektorilla

Neuvottelut Sivistan kanssa ovat jatkuneet. Sivistan opetusalan neuvotteluissa jatkettiin viime viikolla keskusteluja tavoitteista, perhevapaauudistuksesta sekä opetusalan liitekohtaisista kysymyksistä. Neuvottelut jatkuvat kuluvan viikon tiistaina 22. maaliskuuta.

Sivistan aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvotteluissa keskusteltiin perhevapaauudistuksesta sekä osapuolten neuottelutavoitteista. Seuraava neuvottelutapaaminen on 22. maaliskuuta.

Yliopistoja koskevan sopimuksen neuvotteluissa Sivistan kanssa osapuolet käsittelivät yksityiskohtaisia sopimustavoitteita. Esillä olivat muun muassa yliopistojen määräaikaisuudet sekä palkkauksen kehittäminen. Seuraavan kerran osapuolet tapaavat tänään maanantaina.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusosapuolet eivät neuvotelleet kuluvalla viikolla. Neuvotteluja jatketaan huhtikuun 4. päivä.

Lue lisää sopimusneuvottelujen etenemisestä


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!