• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alan sovittelut jatkuvat – pääkaupunkiseudulle laaja lakkovaroitus ja koko Suomeen kolmas ylityö- ja vuoronvaihtokielto

28.03.2022 - 16.53 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alalle annettiin tänään kolmas kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Sen lisäksi järjestyksessään neljäs lakkovaroitus annettiin viime viikolla Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Kauniaisiin. Kunta-alan neuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla.

Kunta-alan neuvottelujen sovittelu jatkui tiiviinä viime viikolla. Neuvottelujärjestöt Juko ja Jau antoivat 15.3. myös neljännen lakkovaroituksen. Sen kohteena ovat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevat opettajat.

Koska kunta-alan pääsopimusneuvottelujen sovittelu on pahasti kesken, neuvottelut OVTES-, KVTES- sekä Avaintes- ja Avainotes-sopimusten osalta ovat pääosin tauolla. Sovittelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla. Jos ratkaisua ei synny ajoissa, uhkaa ensi viikolla lakot neljällä paikkakunnalla. 

Katso lakkojen ajankohdat

OAJ:n solidaarisuus Jaun lakkoa kohtaan

Jaun jäsenten lakko toteutuu Tampereella ja Kuopiossa huomenna tiistaina 29.3. ja keskiviikkona 30.3. Jau on kahden ammattiliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn muodostama neuvottelujärjestö.

OAJ on solidaarinen Jaun työnseisausta kohtaan. On tärkeää, etteivät OAJ:n jäsenet tee lakonalaista työtä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että OAJ:n jäsenet eivät voi vastata ruoan valmistuksesta tai jakelusta, siivouksesta tai kiinteistönhuollosta. Toisin sanoen varhaiskasvatuksen opettajat, päiväkodinjohtajat, opettajat ja rehtorit eivät tee koulunkäynninohjaajien tai lastenhoitajan työtehtäviä, koska ne ovat lakon piirissä.

Perjantaina piti alkaa 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000 ihmistä koskeva hoitajalakko. Ministeriö siirsi sitä kahdella viikolla alkamaan 15.4.

Lue lisää lakko-oikeudesta

Yksityisen sektorin neuvottelut jatkuvat

Neuvottelut Sivistan kanssa ovat jatkuneet. Sivistan opetusalan neuvotteluissa on keskusteltu perhevapaasta ja uudistuksen toteuttamisehdoista. Sivistan aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvotteluissa on käsitelty perhevapaauudistusta sekä opettajien työaika- ja palkkauslukua.

Yliopistoja koskevan sopimuksen neuvotteluissa Sivistan kanssa on tarkasteltu perhevapaan kustannuksia ja esillä ovat olleet myös määräaikaisuudet.

Lähipäivinä selviää, saadaanko Sivistan sopimuksiin ratkaisu sopimuskauden aikana. Sivistan opetusalan, aikuiskoulutuskeskuksen sekä yliopistojen sopimusten viimeinen voimassaolopäivä on 31.3. Siihen asti tapaamisia on päivittäin.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusosapuolet eivät neuvotelleet kuluvalla viikolla. Neuvotteluja jatketaan huhtikuun 4. päivä.

Lue miksi palkkaohjelma tarvitaan nyt

Lue lisää sopimusneuvottelujen etenemisestä

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!