• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakkoviikko alkaa – kunnan sovintoehdotuksesta ei tietoa

02.05.2022 - 11.00 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan työriitaa ratkoneen sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen ilmoitti 28.4., ettei lautakunnalla ollut edellytyksiä sovintoehdotuksen antamiselle. Ilmoitus tarkoitti, että JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakot toteutuvat 3.–9. toukokuuta.

Laaja kunta-alan lakko koskee Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Tampereen, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Oulun ja Rovaniemen kaupungin työntekijöitä.

OVTES- ja KVTES-sopimusalueilla työskentelevät OAJ:n jäsenet ovat osallistuneet kaksipäiväiseen lakkoon tähän mennessä jo kuudessa maakuntakeskuksessa, mutta nyt lakot ulottuvat pääkaupunkiseudulle ja kestävät viikon.

Vappuviikonvaihteessa varmistui myös, että lakko alkaa myös yksityisellä opetusalalla. OAJ hylkäsi illalla 29.4. sovittelija Jukka Ahtelan yksityiselle opetusalalle antaman sovintoehdotuksen.

Sovintoehdotus ei ollut OAJ:n mielestä riittävä, vaikka siinä oli pieniä parannuksia sovittelijan aiempaan esitykseen verrattuna.

Yksityiskoulujen lakot alkavat nyt samana päivänä 3.5. kuin kunta-alan opettajien lakot. Lakko koskee viittätoista Helsingissä ja kahta Tampereella toimivaa yksityistä koulua. Helsinkiläisissä oppilaitoksissa lakko kestää 10.5. ja tamperelaisissa 9.5. asti.

Palkkaohjelma ykköstavoite

OAJ:n tärkeimpänä tavoitteena kunta-alan neuvotteluissa on monivuotinen palkkaohjelma, joka kuroisi kiinni kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä sekä antaisi mahdollisuuden korjata opetusalan palkkauksellisia epäkohtia.

Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan neuvotteluissa ja työriidan sovittelussa yksi vaikeimmista kysymyksistä on koskenut perhevapaan soveltamista osaksi työehtosopimusta. 

JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakko koskee kaikkiaan 81 000:tä kuntien palkansaajaa. Kunta-ala on maan suurin sopimusala, jolla työskentelee 425 000 palkansaajaa. Sen palkkasumma sivukuluineen on 22 miljardia euroa.

OAJ:n jäseniä on lakossa tiistaista lähtien yksityisten koulujen lakot mukaan lukien lähes 23 000.

Teksti Heikki Sahlman

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!