• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakot päättyvät tällä viikolla – sovittelut jatkuvat

09.05.2022 - 09.45 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan viikon kestänyt lakko päättyy tämän päivän jälkeen. Yksityisen opetusalan lakko jatkuu vielä Helsingissä 15 yksityiskoulussa huomenna. Sovittelulautakunta ilmoitti viime perjantaina jättävänsä sovintoehdotuksensa huomenna.

Tänään on kunta-alan viikon kestäneen lakon viimeinen lakkopäivä. Huomenna tiistaina työt jatkuvat normaalisti. Kunta-alan työriitaa selvittänyt sovittelulautakunta ilmoitti viime perjantaina antavansa sopimusehdotuksensa riidan osapuolille huomenna tiistaina.

  • Perjantaina järjestettiin Palkkapäivä #2 -tapahtuma. Lue lisää tunnelmista
  • Kansalaiset ovat antaneet tukensa lakkoilijoille. Osa työnantajista on puolestaan yrittänyt murtaa lakkoa eri keinoin. Lue lisää

Yksityisen opetusalan viimeinen lakkopäivä Helsingissä on tiistaina

Kunnan lisäksi myös yksityinen opetusala on lakkoillut Helsingissä ja Tampereella. Tampereella lakko loppuu tähän päivään, mutta Helsingissä viimeinen lakkopäivä on huomenna.

Sovittelija antoi toisen sovintoehdotuksensa 29.4., mutta OAJ hylkäsi ehdotuksen. Yksi vaikeimmista kysymyksistä koskee elokuussa voimaan tulevan perhevapaan soveltamista osaksi yksityisten koulujen ja oppilaitosten työehtoja. Ratkaisuesitys ei ollut opetushenkilöstön osalta tyydyttävä. 

Osapuolet jatkavat sovittelua tänään.

Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten neuvottelut tauolla

Ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevat sopimusneuvottelut ovat tauolla. Neuvottelujen  etenemisestä viestitään oaj.fi:ssä.

Avaintan neuvottelut edelleen tauolla

Avaintesin ja Avainotesin neuvotteluja ei ole jatkettu maaliskuun jälkeen. Neuvottelujen mahdollista etenemistä voi seurata oaj.fi:ssä Avaintes- ja Avainotes -osioissa. 

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi huhtikuun loppuun

Osaa yksityisissä päiväkodeissa työskentelevistä varhaiskasvatuksen opettajista koskeva yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi huhtikuun lopussa. Osapuolet eivät ole löytäneet neuvotteluratkaisua. OAJ neuvottelee Hyvinvointiala Halin kanssa liityntäpöytäkirjasta. Neuvotteluja käytiin viime viikolla ja niitä jatketaan toukokuun 23. päivä. Lue lisää sopimuksen päättymisestä ja seuraa neuvottelujen etenemistä.


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Heikki Pölönen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!