• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mitä yleinen linja tarkoittaa sopimuskorotuksissa?

21.01.2022 - 10.57 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n jäsenten työehtosopimuksia koskevat sopimusneuvottelut alkoivat tammikuussa kunta-alan neuvotteluilla. Sopimusneuvotteluiden yhteydessä puhutaan usein yleisen linjan sopimuskorotuksista, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Mitä yleinen linja sopimuskorotuksissa tarkoittaa?

Kun puhutaan yleisen linjan korotuksista, tarkoitetaan korotussummaa, jonka koko sopimusala, esimerkiksi KVTES saa. Palkankorotusvara syntyy talouden kehityksestä, ja se suhtautetaan inflaatioon niin että ostovoima säilyy. Sopimusalakohtaiset palkankorotusprosentit tulevat tarkoista laskelmista näiden eri tekijöiden perusteella.

Nouseeko jokaisen palkka yleiskorotuksen prosenttiosuuden verran?

Yleisen linjan korotusprosentti ei suoraan tarkoita sitä palkankorotusprosenttia, mitä sopimuksen piirissä olevalle yksittäiselle työntekijälle tulee. Yleiskorotuksen prosenttimäärä on kokonaissumma, kustannusvaikutus, josta jaetaan vielä alakohtaiset osuudet. Yleiskorotukset pitävät sisällään myös paikalliset erät ja mahdolliset tekstimuutokset.

—Tekstimuutoksilla muutetaan tai selkiytetään sopimusten määräyksiä, tekstimuutokset voivat kuluttaa sopimuskorotusta tai sitten eivät. Tekstimuutostavoitteita voi olla työntekijä- tai työnantajapuolelta, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

Miten muiden alojen neuvottelutulokset tai sopimusratkaisut vaikuttavat yleiseen linjaan?

— Julkisessa keskustelussa on väläytetty ajatusta, jonka mukaan yksityisen sektorin sopimusratkaisut olisivat muodostaneet yleisen palkankorotuslinjan tai jonkinlaisen palkkakaton myöhemmin tehtäville sopimusratkaisuille. Tämä ei kuitenkaan OAJ:n tai julkisen sektorin työntekijäjärjestöjen mukaan pidä paikkaansa, Lindroos kertoo. 

Lindroosin mukana yleisen linjan syntyminen käynnissä olevalla sopimuskierroksella on ylipäätänsä täysin epävarmaa. Valtakunnansovittelija on viimeisimmillä sopimuskierroksilla pitänyt hyvin tiukasti kiinni siitä, ettei yleisestä linjasta poiketa.

— Tämäkin ennakko-olettama on osoittautunut nyt vääräksi, sillä teknologiateollisuutta koskevassa sovittelussa poikettiin jo julkisuudessa liputetusta yleisestä linjasta korkeammin palkankorotuksin.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa