• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Myös yksityisen opetusalan lakko siirtyy – siirto koskee 15:tä yksityiskoulua Helsingissä 

14.04.2022 - 20.03 Uutinen
Kuvituskuva

Työ- ja elinkeinoministeri on sovittelijan pyynnöstä siirtänyt 15:tä helsinkiläisen yksityiskoulun opetushenkilöstöä koskevan lakon alkamista. Lakon uusi ajankohta on 3.–10.5., jos sovintoratkaisua ei synny.

Viittätoista helsinkiläistä yksityistä koulua koskeva lakko siirtyy kaksi viikkoa. Sovittelija Jukka Ahtela pyysi työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haataista siirtämään lakon alkamista. Ministerin mukaan lakko OAJ:n, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakot vahingoittaisivat huomattavasti yleistä etua.

– Olemme selvästikin yhteiskunnan toiminnan kannalta erittäin kriittinen ryhmä, koska pääkaupunkiseudun kunta-alan lisäksi myös yksityisen opetusalan lakkoa pitää siirtää. Neuvottelut ovat olleet erittäin vaikeat, kun työnantajapuoli ei tule yhtään vastaan. Nyt näyttää lakkoileminenkin olevan jo poikkeuksellisen vaikeaa, ihmettelee OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Lakon siirto koskee seuraavia kouluja: Apollon yhteiskoulu, Englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen Koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu. 

Tietoa lakosta tarjolla lakkolivessä ti 19.4.

Tiistaina 19.4. pidetään jäsenille OAJ:n keskustelualusta Saunassa klo 18.00 lakkolive. Lakkoaiheisiin kysymyksiin ovat vastaamassa OAJ:stä puheenjohtaja Olli Luukkainen, neuvottelujohtaja Petri Lindroos, järjestöjohtaja Pasi Pesonen sekä viestintäjohtaja Hanna Ottman. Henkilöt saattavat vielä vaihtua tilanteiden muuttuessa.

Jos olet jäsen, olet tervetullut kuulolle riippumatta siitä, koskevatko annetut lakkovaroitukset sinua! Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia Saunaan, pyydä itsellesi henkilökohtainen kutsulinkki

Yksityisellä opetusalalla reilu 9 000 OAJ:n jäsentä  

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusten piirissä on yhteensä noin 9 400 OAJ:n jäsentä. Yksityisen opetusalan sopimusta sovelletaan yleissivistävien yksityiskoulujen lisäksi useissa ammatillisissa oppilaitoksissa ja lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa sekä muuan muassa kansanopistoissa ja urheiluopistoissa.    

Sivistan sopimukset koskevat opettajien ohella JHL:n ja Jytyn edustamaa oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. 

Työriita koskee yksityisen alan työehtosopimusta. Lakoilla pyritään vauhdittamaan junnaamaan jääneitä sopimusneuvotteluja, joissa ratkaisua ei syntynyt sopimuskauden päättyessä 31.3.2022.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!