• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ Nenäpäivässä: Koulutus on avain auttaa maailman lapsia

11.11.2022 - 13.30 Uutinen
Kuvituskuva
Hyvän tekeminen on hauskaa, vaikka asiat ovat vakavia. Järjestöpäällikkö Jenni Arnkil, puheenjohtaja Katarina Murto ja erityisasiantuntija Kaj Raiskio valmiina Nenäpäivään.

Viidessä vuodessa OAJ on kerännyt upeat 300 000 euroa maailman lasten hyväksi.

OAJ on viidettä kertaa ylpeänä mukana Nenäpäivässä. Nenäpäivän tavoitteena on parantaa maailman lasten asemaa, ja usein tämä tarkoittaa koulutusmahdollisuuksien lisäämistä. 

– Opettajilla on valtava merkitys lasten ja nuorten elämässä. Koulutettu opettaja mahdollistaa oppimisen ja tuo oppilaille arkeen turvaa, mikä on erityisesti kehittyvissä maissa tärkeä asia, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo. 

Ilman päteviä opettajia ei pärjätä 

Hyvä ja laadukas koulutus ei toteudu ilman päteviä opettajia. Tämä pätee niin meillä Suomessa kuin maailmalla.  

– Koulutus luo tulevaisuutta ja antaa mahdollisuuden inhimilliseen ja parempaan elämään. On tärkeää, että kannamme myös globaalia vastuuta lasten asemasta ja koulutuksesta. Siksi OAJ on jälleen tukemassa Nenäpäivää. Nenäpäivä on hyvä hetki pohtia myös koululla lasten kanssa globaalia oikeudenmukaisuutta ja osoittaa tukea maailman lasten koulutukselle, Murto summaa. 

Murto kertoo OAJ:n näkemyksiä suorassa Nenäpäivä-lähetyksessä YLE 1:llä perjantaina 11. marraskuuta kello 21.17. 

Aika kysyy kipeästi auttamista 

Koulutuksen tukeminen on nyt erityisen tärkeää, sillä koronapandemian aiheuttamaa oppimisvajetta ei ole saatu maailmalla kurottua kiinni.  

Lisäksi Ukrainan sota näyttää siirtävän länsimaiden rahoja Eurooppaan, vaikka sodan aiheuttama ruokakriisi on iskenyt kaikkein pahiten juuri Afrikassa heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleviin.  

– Moni yritys ja järjestö antoi kerralla koko vuoden hyväntekeväisyyteen suunnatut varat Ukrainan lapsille heti kriisin alussa. Sekin on totta kai hienoa, mutta myös muualla tarvitaan apua, erityisasiantuntija Kaj Raiskio muistuttaa.  

Lisäksi korkojen nousu, inflaation kiihtyminen ja energian kallistuminen on haastanut monen yksittäisen ihmisen mahdollisuutta tehdä hyvää.  

– Siksi onkin tärkeää, että OAJ:n tapaiset vahvat toimijat ovat tekemässä hyvää pitkäjänteisesti, OAJ:n solidaarisuustyöstä vastaava järjestöpäällikkö Jenni Arnkil toteaa. 

Yhteistyötä hyvän eteen 

OAJ:n jäsenet, yhdistykset ja toimisto ovat yhdessä keränneet viidessä vuodessa upeat 300 000 euroa Nenäpäiväkeräyksessä. Tämän vuoden maltillinen 20 000 euron keräystavoite on ylitetty jo usealla tuhannella eurolla. 

 – On liikuttavaa nähdä, että vuodesta toiseen jäsenemme eri puolilta Suomea ovat valmiita osallistumaan Nenäpäivä-keräykseen, erityisasiantuntija Kaj Raiskio kiittelee. 

Matkan varrella Nenäpäivän konsepti on uudistunut. Kehitysyhteistyökohteista kertovissa videoissa ei enää nähdä julkkiksia, vaan pääosassa ovat paikalliset ihmiset ja järjestöjen työntekijät. 

– Tämä on muutos, jota olemme OAJ:n edustajina tuoneet esiin koko yhteistyömme ajan. Olemme tyytyväisiä, että palaute on johtanut muutoksiin ja lähetyksissä pääosan saavat maailman lapset, Raiskio summaa. 

OAJ kantaa globaalin vastuunsa 

Koska globaalit ongelmat ylittävät kansallisvaltioiden rajat, OAJ tekee vahvaa solidaarisuustyötä ja kantaa globaalia vastuuta.  

Järjestöllä on uusia monivuotisia kehitysyhteistyöhankkeita yhteistyökumppanien kanssa. OAJ tukee myös monien kotimaisten järjestöjen työtä erityisesti lasten aseman parantamiseksi kehittyvissä maissa. 

– Nenäpäiväyhteistyö on ollut luonteva tapa toteuttaa yhtä solidaarisuustyömme painopistettä koulutuksen tukemisesta, järjestöpäällikkö Jenni Arnkil toteaa. 

OAJ:n valtuusto on linjannut, että tulevaisuudessa OAJ kohdentaa jäsenmaksutuotoista 0,7 prosenttia kehitysyhteistyöhön ja muuhun solidaarisuustyöhön. Tämä on myös jäsenkyselyissä todettu tärkeäksi. Uusista jäsenistämme valtaosa arvostaa globaalin vastuun työtämme. 

 

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Heikki Pölönen