• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ tyrmää yliopistosopimuksen

05.04.2022 - 14.58 Uutinen
Kuvituskuva

Sekä OAJ:n tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta maanantaina että OAJ:n hallitus tiistaina 5.4. ovat OAJ:n osalta hylänneet yliopistoja ja harjoittelukouluja koskevan neuvottelutuloksen.

Koska kyseessä on JUKOn nimissä oleva sopimus, lopullisen ratkaisun sopimuksen osalta tekevät JUKOn toimielimet.

Yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta syntyi aikaisin sunnuntaiaamuna 3.4. Sivistan, JUKOn, JHL:n ja Pron välillä neuvottelutulos. Neuvottelutulos sisältää muun muassa perhevapaisiin liittyvien lakien edellyttämät työehtosopimuksen muutokset.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää yliopistoja ja harjoittelukouluja koskevaa neuvottelutulosta suorastaan surkeana.

– OAJ ei voi mitenkään hyväksyä sitä, että jäsenten työehtoja heikennetään sopimuksella. Neuvottelutulos yliopistojen ja etenkin harjoittelukoulujen osalta näyttää niin pahalta, ettemme haluaisi tällaista hyväksyä, Luukkainen sanoo.

Huonoksi jääneen neuvottelutuloksen vaikutukset näkyvät neuvottelupäällikkö Eila Urpilaisen mukaan muun muassa harjoittelukoulun opettajien palvelussuhteen ehtojen heikkenemisenä.

Sopimus koskee noin 1 400:aa OAJ:hin kuuluvaa yliopistojen opettajaa ja tutkijaa sekä noin 700:aa yliopistojen harjoittelukoulujen opettajaa.

Neuvottelutuloksesta kerrotaan tarkemmin, kun eri järjestöt ovat käsitelleet sen.  


Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!