• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n jäsenet eivät tee JAUn lakonalaista työtä

22.03.2022 - 09.06 Uutinen
Kuvituskuva

Varhaiskasvatuksen opettajat, päiväkodinjohtajat, opettajat ja rehtorit eivät tee JAUn lakon piirissä olevien koulunkäynninohjaajien tai lastenhoitajien töitä.

JAUn (Julkisen alan unionin) jäsenten lakko toteutuu Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.–24.3. Kuopiossa ja Tampereella 29.–30.3. JAU on kahden ammattiliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn muodostama neuvottelujärjestö.

OAJ:n jäsenten osalta lakkoja on siirretty kahdella viikolla. Jyväskylän ja Rovaniemen kaupunkien opetushenkilöstöä koskevan lakon uusi ajankohta on 6.–7.4. ja Tampereella ja Kuopiossa vastaava lakko on 12.–13.4., ellei ratkaisua löydy sitä ennen.

– Olemme solidaarisia JAUn työnseisausta kohtaan emmekä ala murtamaan heidän lakkoaan. Kun JUKOn ja JAUn lakot toteutuvat nyt eri aikoihin on ehdottoman tärkeää, ettei OAJ:n jäsenistö tee lakonalaista työtä. OAJ:n jäsenet tekevät JAUn työtaistelun aikana vain oman työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaisia tehtäviä, OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että OAJ:n jäsenet eivät voi vastata ruoan valmistuksesta tai jakelusta, siivouksesta tai kiinteistönhuollosta. Toisin sanoen varhaiskasvatuksen opettajat, päiväkodinjohtajat, opettajat ja rehtorit eivät tee koulunkäynninohjaajien tai lastenhoitajan työtehtäviä, koska ne ovat lakon piirissä.

OAJ:n jäsenten tulee kuitenkin huolehtia, ettei lakon alaisista töistä pidättäytyminen aiheuta vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Esimerkiksi jos työtaistelun johdosta joidenkin laitteiden tai tilojen käytöstä voi aiheutua vaaraa, tulee huolehtia, että laitetta tai tilaa ei käytetä. Tällaisista turvallisuuteen liittyvistä uhista on ilmoitettava välittömästi esihenkilöille.

OAJ kantaa järjestönä vastuun tämän ohjeen noudattamisesta.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!