• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajarekisterin perustaminen etenee – OAJ kiittää

06.05.2022 - 11.21 Uutinen
Kuvituskuva

Uuden tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen ilmoitus opettajarekisterin toteuttamisesta ilahdutti OAJ:n hallitusta.

Opettajarekisteri etenee viimein, kun uusi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ilmoitti aikovansa toteuttaa opettajien pitkään kaipaaman opettajarekisterin. Tieto ehti toimikauttaan päättävän OAJ:n hallituksen viimeiseen kokoukseen, jossa se kirvoitti ilahtuneita ja kiitollisia kommentteja.

– Opettajarekisterin perustaminen oli yksi vaaliteemani, kun 12 vuotta sitten tulin valituksi OAJ:n puheenjohtajaksi. On erinomaista, että nyt kauteni päättyessä voin todeta tämänkin asian viimein edenneen, muisteli OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puheenjohtajuutensa alkua.

Opettajarekisteristä joulukuussa julkaistu selvitys esitti opettajarekisterin pikaista perustamista. Muita tapoja tuottaa ajantasaista ja luotettavaa tietoa esimerkiksi kelpoisten opettajien määrästä, opettajatarpeesta, uraliikkuvuudesta ja täydennyskoulutuksesta ei löytynyt. Selvitys oli lausuntokierroksella maaliskuussa. Valtaosa, noin 70 prosenttia 103:sta lausunnon antajasta, kannatti rekisterin perustamista erityisesti varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, lukio- ja ammatilliseen koulutukseen.

– OAJ on ajanut opettajarekisterin perustamista jo vuosia. Tammikuussa kysyimme kaikkien eduskuntapuolueiden kantoja ja julkaisimme ne opettajarekisteriseminaarissamme. Oli ilo havaita, että muun muassa RKP, vihreät, kristillisdemokraatit ja keskusta antoivat tukea rekisterin etenemiselle, totesi OAJ:n va koulutusjohtaja Nina Lahtinen esitellessään asiaa hallitukselle.

Myös SDP totesi, että rekisterin perustamista pitää selvittää mutta puolue oli muiden tavoin huolissaan kustannuksista.

Valvira: perustamiskulut satoja tuhansia euroja, ei miljoonia

Kustannuksista lausuntokierroksella toi uutta tietoa Valvira. Se ylläpitää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilörekistereitä ja totesi omassa lausunnossaan perustamiskustannusten liikkuneen sadoissa tuhansissa, ei miljoonissa. Ylläpito vuositasolla vie alle 400 000 euroa. Kyse on rekistereistä, joissa on yli 600 000 henkilön ja yli miljoonan ammattioikeuden tiedot sekä jatkuva sovellusylläpito.

– On hienoa, että opettajarekisterin perustaminen nyt alkaa. Yhteistyötä Valviran sekä muiden jo olemassa olevien muiden ammattirekistereiden ylläpitäjien kanssa kannattaa tehdä, sanoo Luukkainen.

Voidaan perustaa vaiheittain

Luukkaisen mielestä rekisteri voidaan perustaa myös vaiheittain ja koota sinne ensin tiedot kaikista kelpoisista esihenkilöistä ja opettajista, heidän palvelussuhteistaan, uraliikkuvuudestaan ja täydennyskoulutuksestaan. Lisäksi tarvittaisiin tiedot viroista ja toimista, joista puuttuu kelpoinen opettaja.

– Vaiheittaisen perustamisen ansiosta kustannuksia voidaan jakaa useammalle vuodelle, toteaa Luukkainen.