• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opetushallitus esittää lukiodiplomin aseman vahvistamista – OAJ komppaa

29.11.2022 - 13.07 Uutinen
Kuvituskuva
Tuomo Laakson mielestä lukiodiplomin asemaa on kehitettävä suhteessa ylioppilastutkintoon ja otettava sen kautta annettu näyttö hyödyksi jatko-opintoihin haettaessa.

OAJ on pitkään ajanut lukiodiplomien aseman vahvistamista. Nyt moni OAJ:n näkemys saa tukea Opetushallituksen tuoreesta esityksestä. Tulevan hallituksen olisi tärkeää heti ensimetreillään tarttua toimeen, jotta kehittäminen etenee ja lukiodiplomilla olisi jatkossa mahdollista korvata yksi ylioppilastutkinnon kokeista, OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso toteaa.

Musiikin, kuvataiteen ja liikunnan lukiodiplomeja tulisi kehittää koulutuksen järjestäjiä velvoittaviksi. Lukiodiplomeja tulisi hyödyntää nykyistä enemmän jatko-opintoihin haettaessa.

Muun muassa tällaisia toimia nostetaan esiin Opetushallituksen tänään julkaisemassa lukiodiplomin kehittämissuunnitelmassa.
 
Lukiodiplomin tehtävänä säilyisi jatkossakin opiskelijan osaamisen osoittaminen ensisijaisesti niissä oppiaineissa, joilla ei ole koetta ylioppilastutkinnossa. Uudistuksen myötä musiikin, kuvataiteen ja liikunnan lukiodiplomien suorittaminen olisi mahdollista kaikille opiskelijoille, jotka suorittavat nuorten tai aikuisten lukiokoulutuksen koko oppimäärän.

– Lukiodiplomit ovat tärkeä osa lukiokoulutusta. On hienoa, että jatkossa nuoret ympäri Suomen pääsevät niitä hyödyntämään. Toivon, että jatkossa lukiodiplomeja voitaisiin hyödyntää myös osana ylioppilastutkintoa ja korkeakoulujen opiskelijavalintoja, opetusministeri Li Andersson sanoo Opetushallituksen tiedotteessa.

Syytä aikailuun ei ole

Opetushallituksen esityksessä ylioppilaskokeen korvaamisesta lukiodiplomilla puhutaan pitkän tähtäimen tavoitteena. Lukioasioista OAJ:ssä vastaavan erityisasiantuntijan Tuomo Laakson mielestä syytä aikailuun ei ole.

– Valmiutta ja tahtoa lukiodiplomien kehittämiseen löytyy sekä oppilaitoksista että poliittisilta päättäjiltä. Nykyisen ja tulevan hallituksen on tärkeää tarttua toimeen, jotta asia etenee jo lyhyellä tähtäimellä, Laakso sanoo.

Lukiodiplomin aseman vahvistaminen on OAJ:n pitkäaikainen tavoite, ja se on mukana myös OAJ:n vaalitavoitteissa.

– Lukiodiplomin suorittamisesta on oltava opiskelijalle hyötyä. Siksi diplomin asemaa on kehitettävä suhteessa ylioppilastutkintoon ja otettava sen kautta annettu näyttö hyödyksi jatko-opintoihin haettaessa.

OAJ on mielellään mukana kehittämistyössä

Opetus- ja kulttuuriministeriön on määrä alkuvuodesta 2023 linjata Opetushallituksen esityksen pohjalta muun muassa lukiodiplomien jatkokehittämisen edellyttämästä rahoituksesta ja säädösvalmistelusta.

– OAJ pitää diplomien kehittämistä tärkeänä ja olemme tietysti myös näissä jatkokeskusteluissa mielellämme mukana, Laakso sanoo.

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään koulutuksella

Tulevaisuutta emme voi varmuudella koskaan tietää. Mutta kun maailma ympärillämme muuttuu, yhdellä asialla voimme luoda turvaa: Koulutuksella. OAJ on laatinut seuraavalle hallitukselle ratkaisuehdotuksia, joilla vahvistetaan Suomen tulevaisuudenkestävyyttä.

OAJ:n ratkaisuehdotukset