• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Palkkapäivä toi opettajat torille

06.04.2022 - 08.05 Uutinen
Kuvituskuva
Pietarsaarelainen pääluottamusmies Jessica Krohn osallistui Pallkkapäivä-tapahtumaan Senaatintorilla.

Helsingin Senaatintorille kokoontui tiistaina 5. huhtikuuta iso joukko kunta-alan ammattilaisia pitämään ääntä oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta.

OAJ:n joukoissa oli pääkaupunkiseudun opettajien lisäksi bussikyydillä Kymenlaaksosta ja Päijät-Hämeestä tulleita opettajia. Bussilastillinen opettajia tuli myös Tampereelta FSL:n luottamusmieskoulutuksesta.

— Hienoa, että Palkkapäivä osui samaan aikaan koulutuksemme kanssa. Näin mekin kaukaa tulleet pääsimme osallistumaan, Pietarsaaren jukolainen pääluottamusmies Jessica Krohn iloitsi.

Krohnin mukaan korona-aika toi esille, kuinka paljon opettajat jatkuvasti joustavat.

— Joskus pitää uskaltaa sanoa, että nyt riittää.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

OAJ tavoittelee käynnissä olevalla neuvottelukierroksella monivuotista palkkaohjelmaa, joka korjaisi kunta-alan palkkakuilua suhteessa yksityiseen sektoriin.

Krohn tukee OAJ:n palkkaohjelmatavoitetta. Hän on nähnyt ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, miten hakijoiden määrä vakinaisiinkin virkoihin on viime vuosina laskenut.

Erityisen vaikeaa on ollut saada päteviä hakijoita matemaattisten aineiden opettajiksi ja erityisopettajiksi. Varhaiskasvatuksen opettajista on sen sijaan pahempi pula suomenkielisissä kunnissa.

Muun muassa ongelmat kolmiportaisen tuen resursoinnissa lisäävät opettajien työkuormitusta.

— Me opettajat rakennamme tulevaisuutta. Meidän kuuluu saada arvokkaasta työstämme kunnon korvaus, Krohn totesi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Palkkapäivä-tapahtuman järjestivät kunta-alan neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU. Jukon näkökulmia tapahtumassa esittelivät puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Äänessä olivat myös JHL:n Päivi Niemi-Laine ja Jytyn Jonna Voima. Lavalle nousi lisäksi kuntaministeri Sirpa Paatero.

Teksti Maija-Leena Nissilä
Kuvat Jarkko Mikkonen

Jaa