• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Peukkuja ja tsemppipuhetta suomalaisilta – työnantajilta monenlaista painostusta

05.05.2022 - 15.14 Uutinen
Kuvituskuva

Keitänkö teille kahvit? Kauramaidolla vai ilman? Helsinkiläisen Vartiokylän ala-asteen lakkovahdit aluksi hieman hämmentyivät, kun tuiki tuntematon lähitalon asukas huikkasi kysymyksensä ja palasi hetken päästä täysi kori tarjottavaa käsivarrellaan.   

OAJ:n lakkovahdit ympäri maan ovat tämän viikon lakon aikana saaneet lukuisilta ohi ajaneilta autoilijoilta ja kävelijöiltä tsemppipeukutuksia ja kannustusta.

Hämmennystäkin on ollut ilmassa. Helsingin varhaiskasvatuksessa oli mietitty lakon aikana töihin tulevien palkitsemista, mutta twiitti asiasta saattoi jo poistaa pohdinnat. Vantaalla on sanottu koulujen olevan auki, vaikka koulussa olisi esimerkiksi vain yksi maahanmuuttajien valmistavan opetuksen ryhmä.

Kovinta painostusta on kohdistunut koulujen rehtoreihin, päiväkodin johtajiin ja esihenkilöihin suunnilleen kaikissa 10 lakkokaupungissa. Lakonalaista työtä on teetetty sijaisilla, epäpätevillä ja liittoon kuulumattomilla. Ainakin Helsingin, Turun, Rovaniemen ja Vantaan lakonmurtamisyrityksistä neuvottelujärjestö Juko on jo tähän mennessä tehnyt poliisille tutkintapyynnön.

Iloja ja infoa

Tampereella opettajia ojennettiin infotaululla: lakon ajalta ei makseta palkkaa, työpaikalla ei saa käydä, työterveys ei ole käytettävissä, työvälineet on jätettävä työpaikalle, avaimien kerääminen pois – ei kerätä. Listan p.s.-lisäyksenä oli sopimuksen vastainen tulkinta lakon vaikutuksesta lomarahoihin.  

Paljon on ilojakin.

Jyväskylässä yhden koulun lakkovahtipisteelle pysähtyi keskiviikkona isä lapsensa kanssa. Hän halusi kuulla lakkovahdeilta, mitä konkreettista hän voisi tehdä tukeakseen opettajien lakkoa, ja päätyi sitten lähettämään Kuntatyönantajien toimitusjohtajalle sähköpostia.

– Liikennevaloissa vanha rouva pysäytti minut ja totesi, että olette oikealla asialla, toivottavasti onnistutte. Ihania nämä keskisuomalaiset, lakkoliiviin pukeutunut OAJ:n erityisasiantuntija Kaj Raiskio kertoo keskiviikon kokemuksistaan.

Vaikka kuudessa kaupungissa on tällä viikolla lakkoiltu jo toista kertaa – kaksipäiväinen lakko oli jo ennen pääsiäistä – lakossa olevien into on vain lisääntynyt. Ohikulkijat ja ystävät kannustavat, somessa tuetaan.  

Sauna on löytänyt paikkansa

Myös huiman työn tehneet järjestöaktiivit jaksavat edelleen. OAJ:n uusi jäsenten verkkotapaamispaikka Sauna on löytänyt ennakoitua suuremman yleisönsä, ja lakkovahti-sähköpostin kautta yli 2 000 yksittäistä jäsentä on saanut apua pulmiinsa.

Lakkopaikkakunnilla tunnelma on vahva: Tässä ollaan yhdessä! Tämä tuli tarpeeseen! Aika on nyt!

Palkkaohjelmaa todella tarvitaan eri opettaja-alojen palkkauksen ja työolojen epäkohtien korjaamiseen.

Hurjia ovat ne jäsenten viestit, joissa sanotaan, että lakko tarvittiin jo hengähdystauoksikin. Työmäärä on niin valtava.

– Olinkin jo pitkään huokaillut, että tulisi edes kipeäksi, että olisi saanut pienen tauon, todella suurta oppilasryhmää opettava kuopiolaisopettaja sanoi.  

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Heikki Pölönen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!