• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ratkaisut auki sopimusneuvotteluissa

30.05.2022 - 10.45 Uutinen
Kuvituskuva

Peruskouluissa ja useimmissa toisen asteen oppilaitoksissa alkoi viimeinen työviikko, mutta valtaosa OAJ:n jäsenistä on yhä vailla uusia työ- ja virkaehtosopimuksia. Kunta-alan tilanne mutkistui entisestään viime viikolla, eikä edistystä tapahtunut myöskään yksityisellä opetusalalla.

Kunta-alan pääsopijajärjestöistä JUKO ja JAU sekä työantajien KT ilmoittivat viikko sitten maanantaina, ettei niillä ole edellytyksiä jatkaa tunnusteluja erillissopimuksesta. Tunnusteluja oli tehty niiden sopijaosapuolten kesken, jotka olisivat hyväksyneet sovittelulautakunnan ehdotuksen kunta-alan ratkaisuksi.

Lautakunnan esitys kaatui 11.5., koska yksi pääsopijoista hylkäsi sen. Näin maamme suurin sopimusala, 425 000 työntekijän kunta-ala jäi yhä vaille uusia virka- ja työehtosopimuksia. Ratkaisu olisi tuonut kunta-alalle yleistä linjaa paremmat palkankorotukset sekä OAJ:n ja JUKOn tavoitteleman monivuotisen palkkaohjelman.

– Mitä pidemmälle neuvottelut venyvät, sitä hankalammaksi tilanne menee. OAJ arvioi nyt aktiivisesti eri vaihtoehtoja yhdessä JUKOn kanssa. Pääneuvottelijat kertoivat viime viikolla näkemyksensä tilanteesta sovittelulautakunnan puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle, mutta jatkosta ei ole tietoa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoo.

– On täysin mahdollista, että uusi lukuvuosi käynnistyy elokuussa ilman uusia sopimuksia. Tällaista tilannetta ei ole koskaan aiemmin ollut, mutta yhdenkään OAJ:n jäsenen ei tarvitse olla siitä huolissaan. Helmikuun lopussa päättyneitä kunta-alan virka- ja työehtosopimuksia sovelletaan opettajien ja esihenkilöiden palkkaukseen ja työehtoihin niin pitkään, kunnes uudet sopimukset aikanaan tulevat voimaan. Mitä pidempään neuvottelut venyvät, sitä pidemmälle tämän vuoden palkankorotukset uhkaavat lykkääntyä, mikä on harmillista. OAJ pyrkii osaltaan hakemaan aktiivisesti ratkaisua tilanteeseen, Murto tähdentää.

Viime viikko aiheutti OAJ:lle pettymyksen myös yksityisellä opetusalalla. Sovittelija antoi tiistaina 24.5. jo kolmannen sovintoehdotuksensa yksityiselle opetusalalle, mutta se ei juurikaan sisältänyt parannuksia verrattuna aiempaan ehdotukseen. Näin OAJ:lle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hylätä ehdotus. Tapahtunut osoitti Murron mukaan sen, ettei nykyinen sovittelujärjestelmä kykene ratkaisemaan alakohtaisia ongelmia.

– Sopimukseton tila jatkuu näin yksityisissä oppilaitoksissa ja on mahdollista, ettei yksityisen opetusalan näkemyseroihin löydy ratkaisua OAJ:n ja Sivistystyönantajien välillä ennen ensi lukuvuoden alkua. Arvioimme tarkasti eri vaihtoehtoja sekä kunta-alan että yksityisen opetusalan lukkiutuneen tilanteen takia. Valmistelemme myös mahdollisia tarvittavia järjestöllisiä toimia. Meillä on valmius neuvotella jatkuvasti, Murto toteaa.

Moni muukin opetusalan työehtosopimus vielä odotusraiteella

Kevään neuvottelujen venyminen, lakot ja lukuisat ratkaisuyritykset ovat aiheuttaneet sen, ettei monissa muissakaan opetusalan neuvottelupöydistä ole vielä saavutettu neuvottelutuloksia. Avaintyönantajien neuvotteluissa on ainakin toistaiseksi odoteltu kunnan sopimusratkaisua.

Sivistystyönantajien kanssa käytävät neuvottelut ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimuksesta ovat olleet tauolla huhtikuun alkupuolelta asti, mutta tällä viikolla osapuolet tapaavat toisensa.

Neuvottelut ovat lykkääntyneet myös yksityisiä päiväkoteja koskevissa hyvinvointialan neuvotteluissa. HALI ry:n työehtosopimuksen voimassaolo päättyi huhtikuun lopussa.

OAJ:n jäsenistä uusien virka- ja työehtosopimusten piirissä ovat toistaiseksi vasta valtion oppilaitosten opettajat sekä yliopistojen ja niiden harjoittelukoulujen henkilöstö. Yliopistosopimus tuli voimaan, vaikka OAJ olisi hylännyt neuvottelutuloksen. Se hyväksyttiin JUKOssa muiden yliopistoliittojen äänillä.

 

Teksti Heikki Sahlman

Kuva Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!