• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Rotuaarilla riitti taistelutahtoa – opettajat valmiita menemään loppuun asti

06.04.2022 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva

Tunnelma Oulun Rotuaarilla oli maanantaina suorastaan riehakas. Meil on hyvä jengi koossa taas, ei todellakaan olla synnytty oottamaan, laulaa rap-artisti Sana.

— Nyt mennään neuvotteluissa loppuun asti. Vauhdittamistoimenpiteitä on jatkettava, kunnes saadaan säällinen sopimus ja kunnollinen palkkaohjelma, jossa kerrotaan missä aikataulussa meille maksetaan lisää liksaa, varhaiskasvatuksen opettaja Teija Filpus toteaa.

Varhaiskasvatuksen opettajan peruspalkan on Filpuksen mielestä alettava kolmosella. Vaikka lapsen ensimmäiset ikävuodet ovat tulevaisuuden kannalta elämän tärkeimpiä, opettajien palkat ovat varhaiskasvatuksessa kuopan pohjimmaisia.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Etualalla varhaiskasvatuksen opettaja Teija Filpus.

— Näillä palkoilla nuoret eivät halua jäädä alalle. Nytkin porukka vaihtuu tiuhaan ja sijaisia on vaikea saada, Filpus sanoo.

Palkkaohjelmalla taataan tulevia työvuosia

Luokanopettaja Suvi-Tuuli Palosaari on tullut Rotuaarille tosissaan työkavereidensa kanssa.

— Tässä on kyse tosi tärkeistä asioista. On hienoa, että asioita viedään eteenpäin, ja työtarinaamme kerrotaan koko kansalle, hän sanoo.

Palosaari on seurannut kunta-alan sopimusneuvotteluja nuoren opettajan silmin.

— Voin sanoa, että jos palkkatasomme olisi sellainen kuin toivomme, niin totta kai opetusala olisi puoleensavetävämpi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Luokanopettaja Suvi-Tuuli Palosaari.

Nuorilla opettajilla on Palosaaren mukaan paljon kunnianhimoa ja kehittyvää osaamista.

— Haluamme pärjätä työssämme hyvin ja mennä uralla eteenpäin. Vaikka työ on merkityksellistä, niin tietysti haluamme saada siitä hyvän korvauksen.

Palosaari toivoo, että lakko auttaa OAJ:tä neuvottelutavoitteiden saavuttamisessa. Neuvottelutuloksella on hänelle henkilökohtaisestikin iso merkitys. Palkkaohjelmalla taataan tulevia työvuosia.

— Toivottavasti lakko herättää keskustelua siitä, millaista työtä opettajat tekevät. Palkasta ja työoloista puhutaan paljon opettajainhuoneissa, mutta lakon avulla keskustelua voidaan käydä isommin ja laajemmin.

Palosaari kiittelee OAJ:n toimijoita omassa koulussaan.

— Meillä on hyvä työporukka ja hyvä henki. Jos tulee ristiriitoja, ne selvitetään yhdessä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

OAJ:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kettunen.

Rehtoreita on painostettu

Rotuaarin mielenilmauksessa on myös jännitystä ja tuohtumustakin. Työnantajan laittomat yritykset lakon murtamiseen ovat suututtaneet monia OAJ:n jäseniä.

— Kaupunki on työnantajana antanut ymmärtää, että päiväkodinjohtajan ja rehtorin tulisi jäädä lakon ulkopuolelle. Tämä on tulkittavissa selkeäksi painostukseksi. Lisäksi työnantaja on kehottanut keräämään listoja lakon aikana työhön tulevista opettajista, OAJ:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kettunen kertoo.

OAJ on lähettänyt Oulun kaupungin perusopetuksen ja lukion rehtoreille, apulaisrehtoreille, apulaisjohtajille, vararehtoreille sekä päiväkodinjohtajille jäsenkirjeen, jossa muistutetaan, että rehtoreita tai päiväkodinjohtajia ei ole rajattu lakon ulkopuolelle.

— Jukon näkemyksen mukaan kasvatus- ja opetusalalla ei myöskään ole työtehtäviä, jotka voidaan katsoa hätätyöksi tai suojelutyöksi, joten niiden perusteella ei voi määrätä jäseniä lakon ulkopuolelle, kirjeessä todetaan.

Työnantajalla ei ole lain mukaan oikeutta tiedustella etukäteen, ketkä osallistuvat lakkoon. Ammattijärjestön jäsenyys on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä sitä tarvitse kertoa työnantajalle.
OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen on lähestynyt lakonmurtamisasiassa Oulun kaupungin johtavia viranhaltijoita ja henkilöstöjohtajaa. Juko on antanut pääluottamusmiehille toimintaohjeet mahdollisen tutkintapyynnön tekemisestä lakon murtamistoimenpiteiden johdosta.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Kylmä viima puhaltaa Rotuaarilla, mutta yhtä kylmää kyytiä on kuntatyönantajakin tarjonnut sopimusneuvotteluissa. Neuvottelut ovat olleet jumissa maaliskuun alusta lähtien ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on jättänyt lakkovaroituksen kymmenelle paikkakunnalle neuvottelujen vauhdittamiseksi.

Kaksi vuorokautta kestävät lakot alkoivat keskiviikkona 6. huhtikuuta Oulussa, Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Turussa. Seuraavat lakot ovat Tampereella ja Kuopiossa 12.—13. huhtikuuta ja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 19.—25. huhtikuuta ellei sopimukseen päästä sitä ennen. OAJ on antanut lakkovaroituksen myös Sivistystyönantajien yksityisellä opetusalalla. Tämä lakkouhka koskee viittätoista helsinkiläistä yksityiskoulua, ja lakko osuisi kuin aikaa kuin työnseisaus Helsingin kaupungin kouluissa ja oppilaitoksissa. 

Lakot koskevat kaikkia OVTES- ja KVTES-sopimusten piirissä, kaupungin palveluksessa olevia OAJ:n jäseniä mukaan lukien rehtorit ja päiväkodin johtajat. OAJ:n tavoitteena on saada kuntien palveluksessa oleville opettajille oikeudenmukainen palkka ja turvata koulutuksen elinvoima.
Jos kaikki lakot toteutuvat, lakossa on lähes 23 000 OAJ:n jäsentä. Se tarkoittaa satojen koulujen ja päiväkotien sulkeutumista.

Jukon koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorilla alkoi maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuvat: Timo Heikkala