• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

SOTE ry:n ja KT:n välinen työriita ratkaisuun

04.10.2022 - 17.36 Uutinen
Kuvituskuva

SOTE ry:n ja KT:n välinen työriita ratkesi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Sajavaaran sovintoehdotuksen. – On hienoa, että ratkaisu syntyi ja koko kuntasektorilla on vihdoin työrauha, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Kunta-alan kesäkuun sopimusratkaisun yhteydessä sovitulla ns. perälaudalla varmistettiin, että sopimuksen piirissä olevien edut turvataan, mikäli palkankorotusten taso SOTE ry:n ja KT:n työriidan ratkaisussa olisivat korkeammat. Tällaisessa tilanteessa vastaavat parannukset neuvotellaan myös sopimuksen jo tehneille.  
 
OAJ:n asiantuntijat analysoivat parhaillaan sote-alan hyväksytyn sovintoehdotuksen sisältöä ja sen mahdollisia vaikutuksia keväällä syntyneen kunta-alan sopimuksen piirissä oleville OAJ:n jäsenille. 

Tulkinnat sopimuksesta ristiriitaisia julkisuudessa 

SOTE ry kertoo neuvotelleensa sote-alalle oman palkkaohjelman, joka takaa hoitajille 6 prosenttiyksikköä suuremman korotuksen kuin muulle kunta-alalle. KT:n ja valtakunnansovittelijan mukaan hoitajaliitot kuitenkin sopivat samanlaisesta palkkaohjelmasta kuin muu kunta-ala. 

Sopimusehdotuksessa mainittu palkkojen yhteensovittamiseen, palkkauksen kehittämiseen ja/tai palkkausjärjestelmien käyttöönottoon tarkoitettu kuuden prosentin korotus on palkkaharmonisointia, eli sote-uudistuksen myötä uusilla hyvinvointialueilla joka tapauksessa tapahtuvaa palkkojen lakisääteistä yhteensovittamista. Siinä samaa työtä tekevien palkkatasot yhtenäistetään. Kaikkien palkat eivät nouse ja paikallisten erien jaosta päättää viime kädessä työnantaja. Harmonisointi koskee kaikkia hyvinvointialueelle työskenteleviä, ei ainoastaan Tehyn ja Superin jäseniä. 

- Tällä hetkellä näyttäisi, että hoitajien sopimus vastaa melko tarkasti muuta kunta-alan sopimusta, erona toki 600 euron kertakorvaus kevään 2020 valmiuslain aikana tietyissä tehtävissä työskennelleille hoitajille, kertoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos 

Asiasta kerrotaan lisää, kun sopimuksen mahdollisista vaikutuksista OAJ:n jäseniin on tarkempaa tietoa. 

Jaa