• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sovittelu alkoi, lisää lakkovaroituksia

14.03.2022 - 09.40 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan lukkiutuneen sopimustilanteen ratkominen alkoi 7.3. valtakunnansovittelijan johdolla JUKOn jätettyä varoituksen Jyväskylän ja Kuopion kaupunkeja koskevasta kaksipäiväisestä lakosta. Jo toinen lakkovaroitus jätettiin 11.3., ja tämä lakko koskisi Kuopion ja Tampereen kaupunkeja.

Lakot toteutuisivat Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.–24.3. sekä Kuopiossa ja Tampereella 29.–30.3., ellei siihen mennessä synny sopimusratkaisua, eikä lakkoja siirretä.

Lakot koskisivat sekä KVTES että OVTES-sopimuksen alaisia opetushenkilöstölle kuuluvia töitä. Laajassa kunta-alan lakossa olisivat mukana myös jukolaiset liitot sekä ammattiliitot JHL ja Jyty.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto oli voimassa 7.–13.3.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee 10.3. blogissaan, miksi tarvitaan palkkaohjelmaa. Hän muistuttaa, että myös vaikeina aikoina tehtävä sijoituksia tulevaisuuteen.

OAJ:n valtuusto oli koolla ylimääräisessä kokouksessaan 10.3. Se valtuutti hallituksen päättämään tarvittavista järjestöllisistä toimenpiteistä kaikkien avoinna olevien OAJ:n sopimusalojen osalta.

Sivistan pöydissä neuvotellaan

Sivistystyönantajien neuvottelupöydissä on neuvoteltu yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksesta osapuolten sopiman aikataulun mukaisesti.

Samoin neuvottelut yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta etenevät. Neuvottelut harjoittelukoulujen opetushenkilöstön työehdoista alkoivat 4.3.

Sivistan työehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta asti.

Avaintyöntyönantajien kanssa ei ole neuvoteltu sen jälkeen, kun neuvottelut 28.2. keskeytyivät.

Yksityisten päiväkotien sopimusneuvottelut on vasta saatu avatuiksi. Yksityisiä päiväkoteja koskeva työehtosopimus on voimassa huhtikuun loppuun 2022.

Ensimmäinen OAJ:n jäsenistöä koskeva neuvottelutulos syntyi 28.2. valtion sopimuspöydässä.

 

Teksti Heikki Sahlman