• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sovittelulautakunnalta ei vielä ratkaisua kunta-alan työriitaan – ensi viikon lakot toteutuvat

28.04.2022 - 16.46 Uutinen
Kuvituskuva

Ennakkotiedoista poiketen kunta-alan työriitaa selvittänyt sovittelulautakunta ei antanut sovintoehdotustaan tällä viikolla, vaan jatkaa työtään ratkaisun löytämiseksi. Tämä tarkoittaa, että kunta-alan laaja lakko alkaa ensi viikolla.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen tviittasi alkuviikosta, että lautakunta voisi antaa sovintoehdotuksen kunta-alan työriidan ratkaisemiseksi viimeistään perjantaina. Tänään lautakunta kuitenkin ilmoitti päätyneensä jatkamaan työtään ratkaisun löytämiseksi. 

– Sovittelulautakunta nosti kädet pystyyn. Lakot siis ensi viikolla toteutuvat. Aika näyttää, miten asiat etenevät. Jukolla ja OAJ:llä on luonnollisesti valmius jatkaa neuvotteluja, OAJ:n puheenjohtaja ja Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Lue lisää kunta-alan kevään neuvottelujen käänteistä 

Lakko uhkaa kymmentä kaupunkia

Ensi viikon tiistaina 3.5. alkaa laaja viikon mittainen kunta-alan lakko, jossa on mukana kymmenen kaupunkia. Lakkouhka koskee seuraavia kaupunkeja: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Rovaniemi ja Kauniainen. Valtakunnansovittelija voi anoa työ- ja elinkeinoministeriöltä lakon siirtoa vielä Tampereen, Oulun, Turun, Jyväskylän, Kuopion ja Rovaniemen osalta viimeistään perjantaina. OAJ viestii verkkosivuillaan sekä suoraan lakon piirissä oleville jäsenilleen, jos lakkoja siirretään.

Myös yksityisellä opetusalalla lakonuhka

Tällä viikolla on jatkunut myös yksityisen opetusalan sovittelu. Jollei ratkaisua löydy, yksityisen opetusalan lakko toteutuu 3.–10.5. viidessätoista helsinkiläisessä yksityiskoulussa sekä 3.–9.5. kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa. Sovittelussa ei toistaiseksi ole saavutettu ratkaisua.

Lakkolive Sauna-keskustelufoorumilla 2.5. OAJ:n jäsenille


OAJ:n Sauna-keskustelufoorumilla järjestetään 2.5. live-tilaisuus, jonka aiheena on lakko sekä muu kunta-alan ja yksityisen opetusalan ajankohtainen sopimustilanne. 

Lue lisää Saunasta ja tilaa tunnukset etukäteen 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa