• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Suomen ykköspoliitikot pääsevät ihan uudenlaiseen tenttiin – kerro, mitä haluaisit kysyä!

09.12.2022 - 14.40 Uutinen
Kuvituskuva

Eduskuntavaalien alla suurten puolueiden puheenjohtajilla on edessään ihan uudenlainen televisiotentti, jossa kysymyksiä esittävät koululaiset. Lisäksi puoluejohtajat pääsevät vastaamaan opettajia askarruttaviin kysymyksiin OAJ:n omissa sisällöissä. Nyt OAJ:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua sisältöjen suunnitteluun.

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseessa Luokan edessä -ohjelmaformaatissa alakouluikäiset lapset laittavat suurten puolueiden puheenjohtajat koville. Ohjelma alkaa Helmikuussa Nelosella ja Ruudussa.

Jokaisessa jaksossa Suomen ykköspoliitikot ovat yksin koululuokan edessä. Oppilailla on liuta kysymyksiä heitä mietityttävistä aiheista, ja he odottavat selkokielisiä ja ymmärrettäviä vastauksia. Sen lisäksi lapset antavat puheenjohtajille erilaisia tehtäviä.

”Luokan edessä on uusi sarja, jossa lasten into ja vauhti antavat mahdollisuuden kurkistaa poliitikkojen asiallisen kuoren taakse. Ohjelma perustuu kansainväliseksi ilmiöksi nousseeseen formaattiin. Luokan eteen ovat maailmalla joutuneet muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz”, Nelosen tiedotteessa kerrotaan. 

OAJ:n omissa sisällöissä päättäjät vastaavat opettajien kysymyksiin

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ on yhteistyökumppanina toteuttamassa Luokan edessä -ohjelmaa. 

– Meille on tärkeää, että vaalien alla puolueiden johtajat ja ehdokkaat sekä äänestäjät muistavat koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen merkityksen Suomen tulevaisuudelle. Suomella ei yksinkertaisesti ole enää varaa olla panostamatta koulutukseen ja jäädä jälkeen kilpailijamaistaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Televisiokuvausten yhteydessä OAJ toteuttaa myös omia puoluejohtajien haastatteluja. Niissä pureudutaan järjestön keskeisiin vaaliteemoihin ja kysytään päättäjiltä OAJ:n jäseniä askarruttavia asioita.

– Haluamme tehdä sisältöjä, jotka kiinnostavat jäseniämme. Siksi toivomme nyt kuulevamme, mihin omaan työhön liittyviin teemoihin ja kysymyksiin jäsenemme haluaisivat puoluejohtajilta vastauksia, OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Pölönen sanoo.

Osallistu vastaamalla pieneen kyselyyn!

Jäsenet voivat auttaa sisältöjen suunnittelussa vastaamalla pieneen kyselyyn.

Kyselyssä pääsee ottamaan kantaa oman työnsä kannalta tärkeimmistä vaaliteemoista sekä ehdottamaan kysymyksiä puoluejohtajille. Lisäksi kyselyssä voi ilmaista kiinnostuksestaan osallistua ihan konkreettisesti ruudun edessä sisältöjen tekemiseen.

Kyselyn antia hyödynnetään sekä omien haastettelujen tekemisessä että Educan vaalitentin suunnittelussa. Kysely sulkeutuu perjantaina 16.12. klo 12.

Vastaa kyselyyn täällä!

 

Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään koulutuksella

Tulevaisuutta emme voi varmuudella koskaan tietää. Mutta kun maailma ympärillämme muuttuu, yhdellä asialla voimme luoda turvaa: Koulutuksella. OAJ on laatinut seuraavalle hallitukselle ratkaisuehdotuksia, joilla vahvistetaan Suomen tulevaisuudenkestävyyttä.

OAJ:n ratkaisuehdotukset