• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tällä viikolla tehdään historiaa – Senaatintorilla vaadittiin arvostusta kunta-alan ammattilaisille

05.04.2022 - 20.55 Uutinen
Kuvituskuva

Palkkapäivä-mielenilmaus keräsi Senaatintorille tuulessa ja tuiskussakin satoja kunta-alan ammattilaisia pitämään ääntä sen puolesta, että työn arvo näkyisi myös tilillä ja työoloissa. Epäoikeudenmukaisen tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Edes nollan tienoilla keikkunut lämpötila, sade ja ajoittain voimakkaaksikin yltynyt tuuli eivät pilanneet tunnelmaa Senaatintorilla tänään järjestetyssä Palkkapäivä-tapahtumassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

palkkapaiva-tunnelma2b-web.jpg

Kunta-alan neuvottelujärjestöjen JUKOn ja JAUn järjestämän tapahtuman viesti oli selvä ja koko osallistujaporukalle yhteinen: nyt on aika, että kunta-alan ammattilaisten tekemän työn arvo näkyisi myös tilillä ja työoloissa.

– Vuosikausia kunta-alan ammattilaisten ansiokehitys on jäänyt muista jälkeen. Se on epäreilua, ja tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa. Tämä viesti lähti varmasti selvästi ja kuuluvasti tapahtumasta niin työnantajajärjestön kuin kuntien rahoituksesta osaltaan vastaavan maan hallituksen suuntaan, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Tällä viikolla tehdään historiaa

Luukkaisen mukaan tällä viikolla tehdään ainakin kahdella tavalla historiaa. Viimeksi esimerkiksi kunnan palveluksessa työskentelevät opettajat ovat olleet lakossa liki 40 vuotta sitten.

– Meitä ei voi kukaan syyttää liiasta lakkoherkkyydestä. Tästä päivästä ja viikosta tekee historiallisen se, että huomenna on alkamassa ensimmäiset opettajien lakot pitkään aikaan. Historiallista on sekin, että olemme Senaatintorilla näin monen kunta-alan ammattiryhmän voimin yhteisellä asialla. Me haluamme reilun ja oikeudenmukaisen sopimuksen, ja nyt työnantaja ei ole jättänyt meille neuvottelujen vauhdittamiseksi muuta vaihtoehtoa kuin lakon. Tilanteen ratkaiseminen on työnantajan käsissä, Luukkainen sanoo.

Me haluamme reilun ja oikeudenmukaisen sopimuksen, ja nyt työnantaja ei ole jättänyt meille neuvottelujen vauhdittamiseksi muuta vaihtoehtoa kuin lakon.

JUKOn ja JAUn johto piti tilaisuudessa puheet. Voit katsoa Olli Luukkaisen puheen alta. Terveisiä lähetettiin myös päättäjille

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) ja eri eduskuntapuolueiden edustajat nostivat tapahtumassa pitämissään puheissa esiin arvostustaan kunta-alan ammattilaisille ja julkisille palveluille, joiden laatu on kiinni osaavista ammattilaisista.

Maan hallituksen pitämästä kehysriihestä ei kuitenkaan saatu ainakaan vielä konkreettisia osoituksia arvostuksesta. OAJ:n reaktioista voit tarkemmin lukea täältä

– Työntekijöiden tehtävä ei tietenkään ole ratkaista, että mistä työnantaja saa rahat palkkaohjelmaan. Kuntatyönantaja kuitenkin vetoaa siihen, että rahaa palkkaohjelmaan ei ole, ja esimerkiksi koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen rahoituksessa olemme miljarditolkulla jäljessä esimerkiksi Ruotsista. Olisiko päättäjienkin aika näyttää arvostustaan myös rahoituksessa? Luukkainen kysyy.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

palkkapaiva-olli-web.jpg

Huomenna opettajia lakossa ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin

Historialliset teot jatkuvat heti huomenna. Silloin alkavat kunta-alan opettajien ensimmäiset lakot sitten vuoden 1984.

Ensimmäisessä aallossa lakot alkavat Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa ja kestävät kaksi päivää. Lakkojen piirissä on yhteensä lähes 7000 opettajaa.
 
Tällä viikolla eri puolilla Suomea järjestettävistä lakkotapahtumista voit lukea lisää tästä uutisesta. 
Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä vastauksia usein kysyttyihin lakkoja koskeviin kysymyksiin

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Jarkko Mikkonen