• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tampereen OAJ-väki näytti päättäväisyyttään lakkopäivänä: Haemme kohtuutta työehtoihin!

12.04.2022 - 16.53 Uutinen
Kuvituskuva
JUKOn pääluottamusmies, varhaiskasvatuksen opettaja Eija Kamppuri

Kevätaurinkoisen Tampereen ensimmäisenä lakkopäivänä 12.4. tehtiin mitä ilmeisimmin lakkovahti-innokkuuden Suomen ennätys. Esimerkiksi Tesoman koululla oli sata ja päiväkodilla 20 lakkovahtia. Lakkovahteja riitti pienienkin yksikköjen edustalle.

JUKOn pääluottamusmies, varhaiskasvatuksen opettaja Eija Kamppuri silmäilee tyytyväisenä vanhojen punatiilisten teollisuusrakennusten kehystämälle Frenckellin aukiolle, jonne saapastelee isoina ryhminä jukolaisia lakkolaisia mielenilmaukseen. Hämäläiseen tapaan kiirettä ei pidetä. Niinpä suurimmat joukot saapuvat vasta juuri tilaisuuden alkaessa, jolloin paikalla on jo satamäärin hyväntuulisia mutta päättäväisiä mielenosoittajia värikkäine kyltteineen.

– Innokkuus ryhtyä lakkovahdiksi oli varhaiskasvatuksessa niin suurta, että OAJ:n lakkoliivit loppuivat alkuunsa. Onneksi oli jäljellä JUKOn liivejä ja sain sellaiset itsellenikin, Kamppuri naurahtaa.

Kun viestit siitä, että lakko toteutuu ja Tampere olisi yksi lakkopaikkakunnista, vahvistuivat, Kamppuri sai monia ”vihdoinkin”-viestejä edustettaviltaan.

– Monet varhaiskasvatuksen opettajat olivat valmiit lakkoon jo keväällä 2020, mutta silloin kunta-alan sopimukset syntyivät ilman lakonuhkia epävarman koronatilanteen vauhdittamina.

– Väki haluaa, että heidän työnsä arvo kerrankin huomataan. Vauhditamme palkkaohjelmaa, jolla on tarkoitus kuroa kiinni palkkojen jälkeenjääneisyyttä. Jokainen ymmärtää, että se ei tapahdu hetkessä vaan useamman vuoden aikana, mutta korjaus pitää saada alulle, Kamppuri korostaa.

Varhaiskasvatuksessa vaatimaton palkkaus ja tiukentuneet työolot kietoutuvat toisiinsa. Tampereen kaupunki maksaa varhaiskasvatuksen opettajille jonkin verran päälle sopimuksen mukaisen minimin ja päiväkodinjohtajille enemmänkin. Kamppuri arvostaa tätä, mutta toteaa, että korjattavaa olisi silti runsaasti.

– Ongelmat eivät ole korjattavissa pelkästään järjestelyerillä, vaan siihen vaaditaan keskustason ratkaisuja, jotta hinnoitteluja voidaan korjata koulutusta vastaavaksi, Kamppuri toteaa.

Yhdeksi erityishuolenaiheekseen Kamppuri mainitsee päiväkodinjohtajien kasvaneen työpaineen ja kustannustehokkuusvaatimukset. Yhdellä päiväkodinjohtajalla voi olla johdettavanaan jopa 80 työntekijää. Vielä toistaiseksi on johtajien paikat saatu täytetyiksi, mutta apulaisjohtajan tehtäviin ei tahdo löytyä hakijoita.

– Toivoisin, että varhaiskasvatuksessa olisi enemmän työntekijöitä, mutta ymmärrän, että yhtälö ei ole kaupungillekaan helppo, kun myös sosiaalipuolella on vajausta. Isojen perusongelmien ratkaisuun tarvitaan valtion rahoitusta, Kamppuri painottaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeenJärjestövalmiuspäällikkö Arto Kauppinen.

Järjestövalmiuspäällikön tulikoe

Jäsenet ovat hienosti mukana yhteisessä ponnistuksessa ja ilmapiiri on vahvasti lakon puolella. Tämä on ollut aistittavissa jo jonkin aikaa, mutta lakon lähestymisen myötä syntynyt into on silti ollut iloinen yllätys.

Näin tuumii OAJ:n Tampereen paikallisyhdistyksen järjestövalmiuspäällikkö Arto Kauppinen. Vaikka hän on kokenut paikallinen edunvalvoja ja Tampereen kaupungin lukioiden työsuojeluvaltuutettu, on lakkovalmistelulankojen käsissä pitäminen ollut kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, jossa usean asian yhtäaikainen hallintakyky on joutunut koetukselle.

– Onneksi huomasimme pian, että kokousten pitäminen on aivan liian hidas tapa ratkaista asioita, joten annoimme Whatsapp-ryhmäviestien laulaa. Oma taiteenlajinsa pitää monien viestien sisältö yhtäläisinä ja piuhat käsissä, kun lakkoja on valmistelemassa OAJ:n lisäksi muitakin JUKOn ryhmiä, Kauppinen kertoo.

Kauppinen opettaa kahtena päivänä viikossa historiaa ja yhteiskuntaoppia Hatanpään lukiossa, joten myös opetustyö on pitänyt hoitaa lakkovalmistelujen ohessa. Edunvalvontaan käyttämiä tuntejaan hän ei ole viime viikkoina laskenut, mutta ensimmäisenä lakkopäivänä urakointi tuntuu palkitsevalta.

– Mitä pidemmälle kevät eteni, sitä ilmeisempää oli, etteivät myöskään OAJ:n eivätkä JUKOn vaatimukset etene ilman lakkovaroituksia. Samalla kypsyivät hiljalleen jäsenistön valmius ja odotukset, jotka ovat näkyneet aktiivisuutena lakkopisteillä, Kauppinen myhäilee.

Tampereen kaupungin peruskoulut ovat kokonaan kiinni ja päiväkoteja on ollut auki vain rajoitetusti. Tampereen oaj-läisten lakko on näkynyt myös muualla pohjoisella Pirkanmaalla, sillä ammatillisen koulutuksen Tredulla on toimipisteitä aina Orivedellä ja Virroilla asti.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Haetaan kohtuullisia työehtoja

Harkitsevaisena historianopettajana Kauppinen miettii sopivia sanoja, joilla tiivistää kevään 2022 lakoilla ryyditettyjä neuvotteluvaatimuksia.

– Haluamme kohtuulliset työnteot ehdot. Ei ihmeitä, vaan kohtuutta, niin palkkaan kuin työoloihin. Siinä se on, Kauppinen lausahtaa.

Tampereella ja Kuopiossa on lakossa 12.–13.4. noin 4 000 OAJ:n jäsentä, joista tamperelaisia on lähemmäs 3 000. Jos myös pääkaupunkiseudun 19.–25.4. lakkouhka toteutuu, kunta-alan lakkojen piirissä on yli 22 000 opettajaa ja opetusalan esihenkilöä.

Teksti: Heikki Sahlman
Kuvat: Marjaana Malkamäki