• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työnhakijan uusi asiakaspalvelumalli on kohtuuton kesätyöttömille opettajille – vaadittuihin toimiin tulee silti osallistua

21.06.2022 - 13.57 Uutinen
Kuvituskuva

Toukokuun alussa tuli voimaan useita lakimuutoksia, jotka muodostavat työnhakijan uuden asiakaspalvelumallin eli ns. pohjoismaisen työvoimapalvelumallin. Mallin tarkoitus on parantaa työllistymistä entistä yksilöllisemmällä palvelulla ja uusilla työnhakijan velvoitteilla. OAJ ei pidä mallin kaavamaista soveltamista tarkoituksenmukaisena.

Työnhakija hakee työtä omatoimisesti ja saa työnhakuunsa yksilöllistä tukea entistä aikaisemmassa vaiheessa ja tiiviimmin. Työnhakijan on haettava tiettyä määrää työmahdollisuuksia, jotta oikeus työttömyysturvaan jatkuu. Ensimmäisestä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraa muistutus, tämän jälkeen asteittain kiristyvät karenssit.

OAJ on pyrkinyt vaikuttamaan uuteen malliin useaan kertaan jo valmisteluvaiheessa. Ei ole tarkoituksenmukaista, että työvoimahallinnon rajallisia resursseja käytetään kaavamaisesti työnhakijoihin, joiden työttömyyden päättyminen on jo tiedossa, esimerkiksi kesätyöttömiin opettajiin.

Noudata työvoimaviranomaisten ohjeita

Jos jäät työttömäksi kesän ajaksi, tai sinulla on jatkuvasti voimassa oleva työsopimus, mutta kesäkaudella ei ole työtä eikä työnantaja maksa palkkaa (yleinen tapa vapaan sivistystyön oppilaitoksissa), olet samassa asemassa kuin muut työnhakijat. Uutta mallia siis sovelletaan sinuun, vaikka olisi jo tiedossa, että työ jatkuu syksyllä.

Vaikka malli voi tuntua kohtuuttomalta, noudata työvoimaviranomaisten ohjeita ja osallistu vaadittuihin toimiin, jotta oikeutesi työttömyyspäivärahaan ei vaarannu. Muista kuitenkin heti palvelutarvetta arvioitaessa tuoda esille, että työttömyytesi päättyminen on jo tiedossa.

Muistathan myös ammattitaitosuojan, eli kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana ei ole velvollisuutta hakea tai ottaa vastaan muuta kuin koulutuksen ja kokemuksen mukaista työtä. Ammattitaitosuoja koskee sinua, jos olet tullut irtisanotuksi tai määräaikainen palvelussuhteesi on päättynyt.

Lue lisää uudesta mallista OAJ:n uraoppaasta

 

 

Jaa