• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työsuojelun yhteistoiminta ja riskien arvioinnin päivitys on edelleen tärkeää

23.08.2022 - 14.08 Uutinen
Kuvituskuva

Koulujen alettua myös erilaiset tartuntataudit ovat levinneet. OAJ muistuttaa, että korona edellyttää edelleen muun muassa riskien arviointia päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Kouluihin ja töihin paluu on aiheuttanut runsaasti erilaisia tartuntatauteja, koska ihmiset ovat keskinäisissä kanssakäymisessä palanneet koronaa edeltävään aikaan. Tartuntojen estäminen on aina sekä opettajien että lasten ja oppijoiden edun mukaista. Koronan leviäminen aiheuttaa myös huolta.

– Ymmärrän hyvin, että koronatilanteen mahdollinen paheneminen aiheuttaa huolta. Tartuntoja on nyt runsaasti, ei pelkästään koronaa, vaan myös muita tauteja. Nyt kannattaa ottaa yhteyttä omaan esihenkilöön tai työsuojeluvaltuutettuun, jotta omalla työpaikalla otettaisiin käyttöön tarpeelliset keinot ehkäistä tartuntojen leviäminen. Työntekijöiden työterveydestä ja -turvallisuudesta huolehtiminen on työnantajan vastuulla, muistuttaa OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg.

Tilanne voi vaihdella alueellisesti suuresti ja siksi paikallisesti tehtävä tilanteen arviointi ja sen perusteella tehtävät toimet ovat tärkeitä.

– Paikalliset viranomaiset voivat päättää koulun sulkemisesta. Jos yksittäisessä koulussa tartuntojen määrä kasvaa suureksi, tartuntatautilääkäri voi päättää sulkea päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen.

Työpaikan työsuojelun yhteistoiminnan toimivuus ja riskien arvioinnin päivitys ovat yhä tarpeellisia. Tautien tarttumista voi ehkäistä käsipesulla, turvaväleillä, riittävällä ilmanvaihdolla ja tarvittaessa myös maskeja käyttämällä.

– Korona tarttuu ilmateitse, joten hyvästä ilmanvaihdosta on pidettävä huolta. Käsienpesu puolestaan estää hyvin esimerkiksi norovirustartuntoja. Sairaana ei pidä mennä töihin, eikä oireisia lapsia ottaa vastaan päiväkoteihin, kouluihin tai oppilaitoksiin.

Simberg arvioi, että sairauspoissaolojen määrä on nyt suurempi kuin ennen koronaa.

– Tämä ei voi tulla yllätyksenä työnantajalle eli myös sijaisjärjestelyihin on varauduttava ennakolta. Jos sijaisia ei ole saatavilla, työnantajalla on oltava olemassa ennakkosuunnitelma siitä, miten silloin toimitaan. Opettajien työkuorma ei saa kasvaa kohtuuttomasti.

Simberg muistuttaa, että kuormitus ei johdu pelkästään koronasta. Opettajien ja esihenkilöiden kokemaa haitallista työkuormitusta esiintyi paljon jo ennen koronapandemiaa. Myös muihin kuormitusta aiheuttaviin tekijöihin tulee puuttua työpaikoilla, jotta kokonaiskuormitus saadaan kuriin ja työkyky turvattua.

Koronasta, kuten muistakin hengitystieinfektioista, on toivuttava rauhassa myös jälkitautien riskin pienentämiseksi. Puolikuntoisena ei kannata mennä töihin. Myös rokotus on hyvä ottaa, kun sitä tarjotaan.

– Rokote ei ehkä estä nykyvarianttien tarttumista, mutta ehkäisee vakavan tautimuodon hyvin, Simberg toteaa.

Työnantajalla on velvollisuus arvioida riskiryhmiin kuuluvien tilannetta

Raskaana olevien ja muiden riskiryhmiin kuuluvien osalta työturvallisuuslaki edellyttää, että työntekijän henkilökohtaiset edellytykset otetaan huomioon työn suunnittelussa.

– Jos kuuluu vakavan taudin riskiryhmään, on syytä pohtia yhteistyössä työterveyshuollon kanssa, miten työtä suunnitellaan.

OAJ:n johto on viimeksi elokuussa tavannut THL:n, Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön johtoa koronatilanteen vuoksi. Aihetta pidetään esillä viranomaistahojen ja päättäjien tapaamisissa vastakin.

Tutustu OAJ:n päivitettyihin koronaohjeisiin:

Koronasivut oaj.fi
OPH:n ohje varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisessä ei ole enää voimassa aikaisempien lukuvuosien väliaikaisia säännöksiä tai suosituksia