• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtion virka- ja työehtosopimuksen toisen vuoden korotusneuvottelut alkavat joulukuussa

29.11.2022 - 10.45 Uutinen
Kuvituskuva

Viime keväänä sovitussa valtion virka- ja työehtosopimuksessa päästiin palkankorotuksissa sopuun ainoastaan ensimmäisen vuoden korotusten osalta. Toisen vuoden palkankorotuksia koskevat neuvottelut alkavat joulukuussa. Mikäli sopuun ei päästä, sopimus on mahdollista irtisanoa 22. joulukuuta alkaen.

Valtion uudesta virka- ja työehtosopimuksesta päästiin sopuun helmikuun viimeinen päivä, juuri ennen edellisen sopimuskauden päättymistä. Sopimus on voimassa 1.3.2022–29.2.2024, mutta jos toisen vuoden palkankorotuksista ei päästä sopuun, sopimus on mahdollista irtisanoa jo ensimmäisen sopimusvuoden jälkeen viimeistään 14. tammikuuta 2023. Tällöin sopimusneuvottelut alkaisivat uudestaan. Ensimmäisenä vuonna palkkoja korotettiin tasan 2 prosenttia.

OAJ:llä ei ole valtion yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa omaa neuvottelijaa, vaan neuvottelut OAJ:n puolesta hoitaa neuvottelujärjestö Juko. Sopimuksen piirissä on reilu 600 OAJ:n jäsentä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtion puolella lähdetään ensisijaisesti neuvottelemaan ensin palkankorotuksista, joka tarkoittaa, että muutoin viime helmikuussa tehty sopimus jäisi entiselleen vuoden 2024 helmikuun loppuun, OAJ:n erityisasiantuntija Petra Kirkko-Jaakkola toteaa.

Tulevat palkankorotukset voivat tulla yleiskorotuksena, virastoeränä tai näiden yhdistelmänä.

– Aina on kuitenkin olemassa se mahdollisuus, että sopimus sanotaan irti ensi tammikuun puoliväliin mennessä, jolloin se päättyy 28.2.2023 ja sen jälkeen koko kokonaisuus neuvoteltaisiin uudelleen, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Järjestöllisiin toimiin on varauduttu

Vaikka ensisijaisesti neuvottelut lähtevät ensi vuoden palkankorotuksista, Juko on nostanut järjestövalmiutta järjestämällä paikallisille lakkopäälliköille seminaariin ja webinaarikoulutusta tänä syksynä. Myös OAJ on varautunut mahdollisiin järjestöllisiin toimiin valtion sopimusalan osalta.

– Olemme lähettäneet järjestövalmiuskyselyn kaikille valtiolla työskenteleville OAJ:n jäsenille. Kyselyllä selvitetään, mikä jäsenistömme lakkovalmius on, mikäli joudumme varautumaan järjestöllisiin toimiin, OAJ:n valtion järjestövalmiusasioista vastaava Riina Mäkelälammi kertoo.

Jaa