• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuustovaalien ennakkoäänestys on nyt käynnissä!

28.02.2022 - 12.39 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ saa tänä keväänä uuden valtuuston. Valtuustovaalien ennakkoäänestys pyörähti käyntiin 28.2. ja jatkuu 14.3. asti. Varsinaiset vaalipäivät ovat 4.–5.4.2022. Ehdolla on 335 opetusalan ammattilaista, joista valitaan 150 uutta valtuutettua.

Ennakkoäänestys tapahtuu kokonaan sähköisesti kaikissa vaalipiireissä. Varsinaisina vaalipäivinä äänestetään pääasiassa sähköisesti, mutta vaalipiireissä OAJ-YSI Pohjanmaa ja OAJ-YSI Pääkaupunkiseutu sekä OAO TOOL on käytössä vain uurnavaali.

Valtuusto valitaan suhteellisella vaalitavalla. Äänistä kilpailevat kannattajayhdistysten ehdokkaiden muodostamat vaaliliitot eli listat. Eri alueilla ja valtakunnallisten yhdistysten sisällä on erilaisia vaaliliittoja, joilla on yhteisiä painotuksia ja tavoitteita.

- Suhteellisessa vaalissa annettu ääni menee ehdokkaan koko listalle. Koko listan äänimäärästä muodostuu vertausluku, niin että listan eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertausluku on koko listan äänimäärä, listan toiseksi eniten ääniä saaneen puolet koko määrästä ja listan kolmannella kolmanneksen ja niin edelleen, avaa vaalitapaa OAJ:n erityisasiantuntija Juha Makkonen.

OAJ:n vaali- ja äänestysjärjestyksessä määritellään äänioikeus seuraavasti: ”Äänioikeutettu on valtakunnallisen piirin jäsenyhdistykseen tai sen alayhdistykseen kuuluva jäsenmaksunsa maksanut vaalitoimitusvuoden ensimmäisen päivän jäsentilastossa mukana oleva henkilöjäsen, ellei hän mainitun päivän jälkeen ole eronnut tai ole tullut erotetuksi. Kullakin äänioikeutetulla on vaalissa yksi ääni, jota ei voi valtakirjalla siirtää toiselle."

Jokainen äänioikeutettu jäsen voi äänestää oman vaalipiirinsä ehdokkaita. Vaalipiireinä ovat OAJ:n valtakunnalliset piirit OAO, VOL ja YLL. OAJ-YSI jakaantuu alueellisiin, järjestön hallituksen vahvistamiin vaalipiireihin. FSL:llä on myös oma valtakunnallinen vaalipiiri.

Valtuustovaaliehdokkaisiin voi tutustua esimerkiksi ehdokasgalleriassa tai vaalikoneessa. Vaalikone on valtuustovaaleissa käytössä ensimmäistä kertaa. Sen kysymyksissä nousevat esiin aiheet, jotka ovat lähellä valtuustossa päätettäviä asioita. Kantaa otetaan mm. järjestön toiminnan tavoitteisiin, jäsenyyden ehtoihin ja yhdistystoiminnan painopisteisiin. Vaalikone voi auttaa äänestäjää löytämään sopivan ehdokkaan omasta vaalipiiristä. Samalla voi saada hyvän käsityksen kaikkien ehdokkaiden ajamista asioista ja arvomaailmasta.

- Toivon, että mahdollisimman moni käyttää äänioikeuttaan. Valtuusto on järjestön ylin päättävä elin ja on tärkeää, että se edustaa jäsenistöämme mahdollisimman suuren äänestäjäjoukon valtuuttamana. Jäsenten äänen kuuluminen on äärimmäisen tärkeää, joten tarjoamme lisäkannustimeksi kaikkien äänestäjien kesken arvottavat viisi Helkama sähköpyörää, kertoo Juha Makkonen.  

Lisätietoa vaaleista ja äänestysohjeet 
oaj.fi/valtuustovaalit
https://www.oaj.fi/sv/oaj/om-oaj/fullmaktigeval/att-rosta-i-fullmaktigevalet/

 

Jaa