• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuutetut välittäjinä valtuuston ja muiden jäsenten välillä

17.11.2022 - 14.30 Uutinen
Kuvituskuva

Vahva OAJ syntyy, kun työskennellään yhdessä, summaavat valtuutetut Lenita Hietanen ja Jyrki Rantala.

Akavatalon Valopihan suuressa kokoussalissa käy valtava kuhina keskiviikkoaamuna. OAJ:n syysvaltuusto on juuri alkamassa ja 150 valtuutettua on kokoontunut päättämään järjestön asioista kolmipäiväiseen kokoukseen.

Ensimmäisen kauden valtuutetut Yliopistojen opetusalan liiton (YLL) Lenita Hietasen ja OAJ:n ammatillisten opettajien Jyrki Rantalan mielestä valtuutetun työssä jäsen tulee aina ensin.

– Koska ilman jäseniä ei ole järjestöä ja jäseniä varten tätä tehdään, Rantala sanoo.

Työnä päättää ja olla linkki

Sen lisäksi, että valtuusto on OAJ:n ylin päättävä taho, Rantala ja Hietanen ajattelevat, että heidän työnsä on toimia linkkinä valtuuston ja muiden jäsenten välillä.

– En näe itseäni ollenkaan tarpeelliseksi, jos en voi välittää tietoa molempiin suuntiin, Rantala pohtii.

– Linkkiajatuksen pitää toimia kaikilla tasoilla ja molempiin suuntiin: paikallisesti, alueilla ja valtakunnallisesti. Avoimuutta tarvitaan kaikkialla, Hietanen jatkaa.

Yhteistyötä yli opettajaryhmärajojen

Kaksikko työskentelee tahoillaan sen eteen, että yhteistyötä tehdään yli opettajaryhmien rajojen.

Rantala työskentelee Tampereen seudun ammattiopiston pääluottamusmiehenä, mutta on yhteyksissä muiden alojen opettajiin laajalti.

– OAJ:n vahvuus syntyy yhdessä tekemisestä, vaikka jokaisella opettajaryhmällä on luonnollisesti myös omat etukäteen mietityt tavoitteensa, Rantala sanoo.

Samalla linjalla on Hietanen, jonka moninainen tausta ensin lastentarhanopettajien kouluttajana ja myöhemmin peruskoulun ja lukion musiikinopettajana luo selkänojaa ymmärtää muitakin opettajaryhmiä.

Nykytyössään luokanopettajien kouluttajana hän on tehnyt yhteistyötä myös ammatillisen toisen asteen sekä ammattikorkeakoulujen kanssa pääosin hanke- ja tutkimustyössä.

– Me yliopistojen opetushenkilöt myös koulutamme kaikki peruskoulujen, lukioiden ja varhaiskasvatuksen opettajat, joten näkökulmamme on tärkeä, Hietanen muistuttaa.

Työ valtuustossa jatkuu

Keskiviikkona kaksikko paiski töitä tahoillaan esimerkiksi ryhmäpuheenvuoron.

– Tehtävämme on todella merkityksellinen, koska tavoitteenamme on ratkoa ajankohtaisia koulutuspoliittisia kysymyksiä jäsenistön edunvalvonnallisista näkökulmista, Hietanen pohtii.

– Otettu pitää olla ja arvostaa sitä, että saa tässä olla osallisena, Rantala summaa.

OAJ:n valtuusto istuu tänään torstaina 17. marraskuusta toista valtuustopäiväänsä. Syysvaltuusto saadaan pakettiin perjantaina 18. marraskuuta.


Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela