• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityinen opetusala sovitteluun

07.04.2022 - 10.47 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityisen opetusalan sovittelu alkaa perjantaina 8.4. valtakunnansovittelijan toimistossa. Sovittelijana toimii Jukka Ahtela.

Yksityisen opetusalan työehtokiista siirtyi sovittelijalle, sillä Sivistystyönantajien ja OAJ:n väliset neuvottelut keskeytyivät myöhään lauantaina 2.4. tuloksettomina.

Yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia koskevat työehtosopimukset olivat päättyneet jo 31.3.2022.

Neuvottelujen keskeytymisen suurin yksittäinen syy oli se, ettei perhevapaauudistuksen yksityiskohdista päästy yksimielisyyteen.

– Emme voi hyväksyä sitä, että lakisääteistä perhevapaauudistuksen vaikutuksista sovittaisiin yksityisellä opetusalalla tavalla, joka heikentäisi opettajien palvelussuhteen ehtoja, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Lindroos toivoo, että osapuolet pääsisivät sopimusneuvotteluissa Jukka Ahtelan johdolla hyvään neuvottelutulokseen.

– Perhevapaauudistuksen on tarkoitus edistää työ- ja perhe-elämän tasa-arvoa. Tämä tulee pitää mielessä, kun asiasta sovitaan.

Lakkouhka Helsingissä

OAJ, JHL ja Jyty jo antaneet yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle ja Sivistystyönantajille. Viittätoista helsinkiläistä yksityistä koulua koskeva lakko alkaa 19.4., jos neuvotteluissa ei sitä ennen löydetä sopua yksityiselle opetusalalle.

Yksityiskoulujen viikon kestävä lakko on 19.–25.4. eli samaan aikaan kuin pääkaupunkiseudulla toteutuvaksi ilmoitettu laaja kunnallisia kouluja ja päiväkoteja koskeva lakko.

OAJ:llä on yksityisellä opetusalalla ja ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa yhteensä noin 9 400 jäsentä. Sovittelu koskee yksityisen opetusalan työehtosopimusta, mutta myös ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevat neuvottelut Sivistan kanssa keskeytyivät 2.4.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!