• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityinen sosiaalipalveluala sopimuksettomassa tilassa

04.05.2022 - 17.19 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuskausi päättyi huhtikuun lopussa. Pääsopijapuolet eivät ole päässeet uudesta sopimuksesta yhteisymmärrykseen. OAJ on sopimuksessa mukana liityntäpöytäkirjalla.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa ei saatu ratkaisua. Sopimus päättyi huhtikuun loppuun ja sen osalta on siirrytty nyt sopimuksettomaan tilaan. 

– Sopimuksettomassa tilassa on voimassa niin kutsuttu jälkivaikutus eli palkanmaksu jatkuu normaalisti, ja työtä tehdään samoilla ehdoilla kuin tähänkin asti, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton.

Sopimuksettomassa tilassa ei ole kuitenkaan enää työrauhaa, joten tarpeen vaatiessa on myös mahdollista käyttää erilaisia järjestöllisiä toimia vauhdittamaan neuvotteluita.

OAJ neuvottelee liityntäpöytäkirjasta

OAJ on neuvotellut yksityisen sosiaalipalvelualan liityntäpöytäkirjasta Hyvinvointiala Halin kanssa. Suttonin mukaan neuvotteluissa on käyty läpi osapuolten tavoitteita ja näkemyksiä liityntäpöytäkirjaan liittyen.

– Tavoitteenamme on saada jäsenillemme parannuksia työoloihin. Liityntäpöytäkirjan osalta olemme neuvotelleet varhaiskasvatuksen opettajien sak-työaikaan liittyvistä asioista sekä ylimääräisiä vapaapäiviä koskevista määräyksistä.

Seuraavan kerran neuvotteluja käydään toukokuun 5. päivä.

Seuraa neuvottelujen etenemistä

Yksityiseen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen kuuluu osa yksityisten päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajista ja päiväkodinjohtajista. OAJ on sopijana ns. liityntäpöytäkirjalla. OAJ:n jäseniä sopimuksen piirissä on 790.

 

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa