• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yliopistojen neuvotteluissa ratkaisun päivät

28.03.2022 - 14.12 Uutinen
Kuvituskuva

Lähipäivät näyttävät, millaisista palasista ratkaisu yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa voisi syntyä. Ratkaisun avaimet ovet vielä hyvin levällään. Näin kuvaa OAJ:n neuvottelija Hanna Tanskanen yliopistoneuvottelujen tämänhetkistä vaihetta.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on voimassa enää 31.3. saakka. OAJ:n jäsenistä sopimus se koskee YLL:iin kuuluvia yliopistojen opettajia ja tutkijoita, joita on yhteensä noin 1 400. Sopimuksen neuvottelee JUKO, ja OAJ:n neuvottelija Hanna Tanskanen on mukana pääryhmässä.

Yliopisto-tes:n yleiset ehdot koskevat myös harjoittelukouluja. Niitä täydentää OAJ:n neuvottelema harjoittelukoulujen työehtosopimus, joka määrittää yksityiskohtaisesti harjoittelukoulujen opetushenkilöstön työehdot.

– Olemme JUKOssa ja OAJ:ssa pitäneet lähtökohtana, että neuvotteluilla edistetään yliopistojen työsuhteen ehtojen kilpailukykyisyyttä. Parhaat osaajat pitäisi saada pidettyä yliopistossa ja houkuteltua heitä töihin yliopistoon. Yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstö vaikuttaa keskeisesti työllään siihen, miten yhteiskunta kehittyy, uudistuu ja pystyy selviytymään myös kriiseistä, Tanskanen perustelee.

– Yliopistojen pitäisi olla hyvän työelämän edelläkävijöitä. Elokuun alusta tulee voimaan perhevapaauudistus, joka edistää molempien vanhempien tasa-arvoisuutta työelämässä. Uudistuksen heijastaminen reilulla ja tasa-arvoisella tavalla yliopistosopimukseen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi.

Tanskanen kehottaa kaikkia yliopistojäseniä seuraamaan sähköpostiaan. JUKO valmistelee parhaillaan luottamuksellista jäsenkirjettä neuvottelutilanteesta.

Harjoittelukoulujen ratkaisu auki

Harjoittelukoulujen sopimusneuvottelupöydässä on tapahtunut toistaiseksi vain vähän.

– Seuraava harjoittelukoulujen tapaaminen on 29.3., joten iso määrä asioita jää aivan loppusuoralle. Toki muun muassa sopimuskauden pituus ja palkankorotus määräytyvät yhteisestä yliopistosopimuksesta, mutta myös opettajien työehdoissa olisi paljonkin keskusteltavaa työnantajan kanssa, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen huomauttaa.

Harjoittelukouluissa työskentelee noin 700 OAJ:n jäsentä   

Järjestövalmius kunnossa

Ellei yliopistoneuvotteluissa synny sopimusratkaisua, perjantaista 1.4. lähtien alkaa sopimukseton tila. Silloin työrauha ei enää sido osapuolia. Päättyneen sopimuksen työehtoja noudatetaan kuitenkin siihen asti, kunnes uudet työehdot on sovittu, joten yhdenkään yliopistossa tai harjoittelukoulussa työskentelevän OAJ:n jäsenen ei tarvitse olla huolissaan esimerkiksi omasta palkansaannistaan.

– Yliopistosektorin järjestövalmius on hyvässä kunnossa. Sen takaa JUKOn yliopistosektorin liittojen jo perinteisesti tiivis yhteistyö. Järjestövalmiutta on myös testattu keväällä 2018, kun yliopistot ja helsinkiläiset harjoittelukoulut olivat päivän lakossa, erityisasiantuntija Riina Mäkelälammi muistuttaa.

Testaa omat tes-tietosi

Yliopistoneuvotteluja voi seurata myös neuvottelujärjestä JUKOn sivuilta https://www.juko.fi/yliopisto/

Yliopistojen työehtosopimukseen ja sopimisen merkitykseen voi tutustua hauskalla tavalla osoitteessa https://tyoehtosoppa.fi/ Voit esimerkiksi visailukysymysten avulla testata, mitä itse tiedät yliopistojen työehdoista.

Teksti: Heikki Sahlman 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!