• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Katarina Murto jatkaa Jukon puheenjohtajana

30.11.2023 - 12.00 Uutinen
Kuvituskuva

Jukon syysliittokokous valitsi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murron Jukon puheenjohtajaksi kaudelle 2024–2025.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtajaksi valittiin järjestön syysliittokokouksessa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto. Murto on toiminut Jukon puheenjohtajana edellisestä syysliittokokouksesta lähtien. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita. Toimikausi on kaksivuotinen ja alkaa vuoden 2024 alusta.

Liittokokouksen puheenvuorossaan Murto nosti esiin erityisesti uutta työmarkkinamallia koskevat työmarkkinaosapuolten väliset keskustelut, joissa Jukolla on painava edustus.

– Lähtökohta on luonnollisesti haastava, mutta ratkaisuhakuisella otteella voimme päästä eteenpäin ja yhteinen työmarkkinamalli on rakennettavissa, jos tahtoa löytyy kaikilta osapuolilta. Joka tapauksessa keskustelu keskeisten työmarkkinatoimijoiden kesken on tarpeen luottamuksen ja ymmärryksen rakentamiseksi, hän painottaa.

Murron mukaan on poikkeuksellista, että hallitus haluaa lain kautta puuttua palkkaneuvotteluihin.

– Tällä mallilla poliitikot joutuisivat ottamaan jokaisella sopimuskierroksella kantaa palkankorotusten tasoon, mikä ei ole järkevää. Vientivetoinen malli heikentäisi julkisen sektorin ansiokehitystä, alojen arvostusta ja houkuttelevuutta sekä pahentaisi työvoimapulaa julkisella sektorilla, hän tähdentää.

OAJ kokee tärkeänä olla vahvasti mukana Jukon toiminnassa. Jukossa tehtävät ratkaisut vaikuttavat OAJ:n jäsenten sopimusedunvalvontaan. Murto toimii Jukon puheenjohtajana OAJ:n puheenjohtajatehtävän ohella.

Juko neuvottelee ja sopii noin 200 000 korkeasti koulutetun työntekijän ja esihenkilön palvelussuhteen ehdoista. Se on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat kaikkiaan jopa 600 000 palkansaajaa. Juko on näin vaikuttavuudeltaan maan suurin neuvottelujärjestö.
Jukossa on 11 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu 35 jäsenliittoa.

Jaa