• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n rahasto jakaa 780 000 euroa opetushenkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseen

14.06.2023 - 15.10 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ jakaa työhyvinvointirahastonsa avustuksina tänä vuonna 780 000 euroa. Tukisumma jakautuu 34 kohteen kesken. OAJ:n rahasto jakoi tukea jäsenten ja heidän työyhteisöjensä työhyvinvointia edistäviin hankkeisiin jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Avustussumma jäi edellisvuosina pienemmäksi, koska rahaston tuotot olivat pienentyneet huippuvuosista ja rahasto saa jakaa vain sijoitustuottojaan. Niinpä yksikään tukisumma ei ylittänyt 100 000 euroa, ja moni hakija joutui tyytymään pienempään avustukseen kuin oli suunnitellut. Rahasto ei myöntänyt tukea tällä kertaa myöskään jatkohankkeille.

– Työhyvinvointirahasto tunnetaan jo hyvin OAJ:n kentällä. Saimme kevään haussa kaikkiaan 133 hakemusta ja haettu tukisumma oli yhteensä 4,8 miljoonaa euroa. Tämä kertoo suuresta tuen tarpeesta ja työhyvinvointikysymysten ajankohtaisuudesta alan työpaikoilla, OAJ:n kehitysjohtaja Jari Cavernelis toteaa.

– Vuodesta 2021 lähtien olemme jakaneet avustuksina jo lähes 3,3 miljoonaa euroa. Olen iloinen siitä, että olemme voineet jakaa tukea työhyvinvoinnin kehittämiseen näinkin paljon. Meillä on tämän myötä hienoja kehittämishankkeita käynnissä tai jo päättynyt. Tulemme esittelemään hankkeiden tuloksia ensi syksyn ja kevään aikana niin, että hyviä käytänteitä voitaisiin ottaa käyttöön muissakin työyhteisöissä, Cavernelis kertoo.

Vuoden 2023 hakukierroksen ehtoja tiukennettiin niin, että kaikilta työyhteisöjen hakemuksilta edellytettiin työnantajan mukanaoloa vähintään 20 prosentin kustannusvastuulla. Myös useissa OAJ:n yhdistysten hakemuksissa oli kumppanina työnantaja, vaikka sitä ei niiltä edellytettykään.

– Työnantajan mukanaolo tarkensi ja täsmensi hakemuksia. Onhan peruslähtökohtana, että työhyvinvointi syntyy työssä ja työstä ja rakentuu työyhteisössä yhteistyön voimalla, Cavernelis muistuttaa.

OAJ on ammattijärjestönä sitoutunut edistämään jäsentensä työhyvinvointia.

Yli 50 000 euron hankkeista avustuspäätöksen teki OAJ:n hallitus ja tätä pienemmistä avustuksista päätti puheenjohtajisto.

Rahaston peruspääoma on 15 miljoonaa ja se on osa OAJ:n varallisuutta. Järjestön hallitus päättää varojen käytöstä vuosisuunnitelman mukaisesti.

OAJ:n valtuusto perusti työhyvinvointirahaston elokuussa 2020. Rahasto tukee OAJ:n yhdistysten ja jäsenten muodostamien yhteisöjen työhyvinvointihankkeita. Lisäksi se jakaa stipendejä aihetta käsitteleviin opinnäytetöihin ja väitöskirjatyöhön.

Tutustu 2023 tuen saajiin.