• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n valtuusto antoi hallitukselle valtuudet päättää mahdollisista järjestöllisistä toimenpiteistä

14.03.2023 - 14.15 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n hallitus kutsui valtuuston ylimääräiseen kokoukseen 14.3. Kokouksessaan valtuusto päätti valtuuttaa hallituksen päättämään tarvittavista järjestöllisistä toimenpiteistä yliopistosektorille kevään neuvottelukierroksella.

OAJ:n valtuusto kokoontui ylimääräiseen kokoukseensa 14.3. Kokouksessa käsiteltiin ainoastaan yliopistoja koskevaa neuvottelutilannetta. Valtuusto päätti valtuuttaa OAJ:n hallituksen päättämään yliopistoja koskevista mahdollisista järjestöllisistä toimenpiteistä kevään neuvottelukierroksella.

Sivistystyönantajat Sivista ry:n yliopistoja ja harjoittelukouluja koskevat työehtosopimukset on irtisanottu päättymään 31.3.2023. Tammikuussa alkaneet neuvottelut yliopiston toisen vuoden sopimuskorotuksista eivät ole johtaneet neuvottelutulokseen, jonka vuoksi työsopimus irtisanottiin ja neuvottelut uudesta sopimuksesta jatkuvat 16.3.

– Pyrimme aina ensisijaisesti saavuttaman ratkaisut neuvotellen, mutta joka neuvottelukierroksella on myös varauduttava siihen, että ratkaisuun ei neuvotellen päästä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että varaudumme myös järjestöllisiin toimiin, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

Jukon edustamien akavalaisten liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa muun muassa tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä. OAJ:hin kuuluvia yliopistojen opettajia ja tutkijoita on lähes 1 500 ja he ovat Yliopistojen opetusalan liiton YLL:n jäseniä.

Osana yliopistosopimusta OAJ neuvottelee yli 700 harjoittelukoulun opettajan ja esihenkilön työehdoista. Harjoittelukoulujen opettajat kuuluvat yleissivistävinä opettajina OAJ:n paikallisyhdistyksiin.

Sopijaosapuolina yliopistojen yleisessä ja harjoittelukouluja koskevissa työehtosopimuksissa ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista.

Kuva: Leena Koskela