• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OKM on julkaissut väliraportin kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta - OAJ: Kaksivuotista esiopetusta tulee edistää alkavalla hallituskaudella

14.04.2023 - 09.00 Uutinen
Kuvituskuva

Väliraportti kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta tuo esiin pulan varhaiskasvatuksen opettajista. OAJ:n mukaan opettajapulan ratkaiseminen on ensiarvoisen tärkeää ja alkavalla hallituskaudella koulutusmääriä on nostettava määrätietoisesti.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistyi 148 kunnassa syksyllä 2021. Kokeilun tavoitteena on selvittää kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun järjestämistä sekä vaikutuksia.

Juuri julkaistu väliraportti tuo esiin pulan varhaiskasvatuksen opettajista ja vahvistaa sen, että alkavalla hallituskaudella on edettävä määrätietoisesti kohti varhaiskasvatuslaissa säädettyä vuonna 2030 voimaan tulevaa päiväkotien henkilöstörakennetta. Opettajien osuutta päiväkodeissa pitää vahvistaa ja yliopistoissa kouluttaa riittävästi varhaiskasvatuksen opettajia.

Toiminnan laatu ja kelpoiset opettajat on turvattava sekä esiopetuksessa että nuorempien lasten varhaiskasvatuksessa.

- Toiminnan laatu ja kelpoiset opettajat on turvattava sekä esiopetuksessa että nuorempien lasten varhaiskasvatuksessa. Myös tuen palveluihin on kiinnitettävä huomiota, sanoo erityisasiantuntija Auli Setälä OAJ:stä.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu jatkuu vuoden 2024 kevääseen asti. Kokeilun vaikutuksista saadaan tietoa vuonna 2025, muun muassa siitä, vaikuttiko kokeiltu kaksivuotinen esiopetus eri tavoin erilaisista lähtökohdista ponnistavien ja erilaisissa toimipaikoissa olevien lasten taitoihin. Lisäksi saadaan selville, kavensiko kokeilu lasten välisiä eroja sosioemotionaalisissa taidoissa ja akateemisissa perusvalmiuksissa perusopetuksen alussa. “Pidämme kaksivuotista esiopetusta merkittävänä toimena koulutuksellisen yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi ja kannatamme sen edistämistä alkavalla hallituskaudella kokeilusta saatavia tuloksia hyödyntämällä.”, Auli Setälä OAJ:stä tähdentää

Pidämme kaksivuotista esiopetusta merkittävänä toimena koulutuksellisen yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi ja kannatamme sen edistämistä alkavalla hallituskaudella kokeilusta saatavia tuloksia hyödyntämällä.

OAJ pitää tärkeänä myös tutkimusryhmän evästystä hallitusneuvottelijoille: Mikäli tuleva hallitus tavoittelee tietoon perustuvaa päätöksentekoa, suosittelemme hallitusohjelmaan kirjattavan, että kaksivuotisen esiopetuksen käyttöönotosta päätetään aikaisintaan vuonna 2025 ja päätöksessä huomioidaan käynnissä olevan kokeilun tulokset.

Väliraportin johtopäätökset perustuvat hankkeen ensimmäisinä vuosina tehtyihin kahteen kyselytutkimukseen ja syksyllä 2021 tehtyyn vuonna 2016 syntyneiden lasten alkuarviointiin.

Jaa