• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pääministeri Petteri Orpo vieraili OAJ:n hallituksessa 

21.11.2023 - 10.13 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tervehtii pääministeri Petteri Orpoa. Kuva: Leena Koskela

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vieraili tänään OAJ:n hallituksessa. OAJ:n hallitus arvostaa pääministerin vierailua ja kiittää hyvästä vuoropuhelusta. 

Pääministeri Petteri Orpo ja OAJ:n hallitus kävivät aktiivista keskustelua erityisesti ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta sekä keskeisistä koulutuspoliittisista kysymyksistä. 

– On erinomaista, että saimme pääministerin vierailemaan OAJ:n hallitukseen. Arvostamme vierailua suuresti ja pidämme tärkeänä, että OAJ:llä on avoin, tiivis ja rakentava vuoropuhelu maan hallituksen kanssa. Haluamme käydä hyvää vuoropuhelua kaikkien puolueiden ja poliittisten päättäjien kanssa, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.   

OAJ panostaa paljon vaikuttamistyöhön ja järjestön tavoitteena on hakea ratkaisuja ensisijaisesti vaikuttamalla ja neuvottelemalla. Koulutuspolitiikan osalta OAJ on tyytyväinen moneen hallituksen tavoitteeseen. Panostukset mm. perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä oppimiseen tukeen ovat erittäin tarpeellisia.  

– Meillä on valtava huoli kuntatalouden tilasta ja sen kehityksestä sekä laajenevasta opettajapulasta.  Opettajarekisterin puuttuminen hallitusohjelmasta on pettymys. Pidämme rekisteriä todella tärkeänä alan arvostuksen sekä tietoon pohjautuvan päätöksenteon kannalta, Murto sanoo.  

OAJ on esittänyt neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista lakisääteisen vientimallin sijaan koko syksyn ajan. Neuvottelut käynnistyvät tämän viikon perjantaina.  

– OAJ ei hyväksy vientimallia sellaisenaan, vaan myös julkinen sektori ja eri toimialojen tilanne on otettava mallissa huomioon. Toivommekin ymmärrystä, avointa suhtautumista sekä ratkaisuhalukkuutta kaikilta neuvotteluosapuolilta, Murto toteaa.  

OAJ järjestää mielenilmauksen 23.11. klo 16 alkaen hallitusohjelman lakisääteistä vientivetoista työmarkkinamallia sekä jäsentemme kannalta kriittisiä työelämäheikennyksiä vastaan.  

– Toivomme, että mielenilmauksemme lisää ymmärrystä siitä, että opettajat sekä opetus- ja tutkimusalan ammattilaiset eivät voi hyväksyä alan laahaavaa palkkakehitystä vientialoihin nähden eikä merkittäviä työelämäheikennyksiä. Vientimalli, määräaikaisten aseman heikennys ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus eivät helpota myöskään opettajapulaa, Murto sanoo.  

Työministeri Arto Satonen (kok.) puhuu OAJ:n valtuuston kokouksessa keskiviikkona 22.11. Puheenvuoroa voi seurata striimin välityksellä.  

OAJ järjestää mielenilmauksen hallitusohjelman työelämäkirjauksia vastaan 23.11. Mielenilmaus kokoontuu Narinkkatorilla kello 16 ja lähtee liikkeelle kello 17.