• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuusto keskusteli valtuustovaalien ehdokkaaksi lähtemisen helpottamisesta

12.05.2023 - 13.19 Uutinen
Kuvituskuva

Kevätvaltuuston lähetekeskustelussa käsiteltiin OAJ:n valtuuston vaali- ja äänestysjärjestyksen muuttamista. Uudistuksen myötä muun muassa ehdokkaaksi lähteminen helpottuisi, koska jatkossa ehdokkuus ei välttämättä edellyttäisi kolmen hengen valitsijayhdistyksen perustamista.

OAJ:n valtuustovaaleja halutaan muuttaa valitsijayhdistys- ja asiamiesperustaisesta järjestelmästä kohti ehdokasperustaista järjestelmää, jossa ehdokas asettuu ehdolle ja hankkii mahdollisesti 1–2 kannattajaa, jotka hyväksyvät kannatuksensa sähköisesti. Hyväksymisten jälkeen ehdokkuus olisi julkista ja vaaliliittojen tekeminen ehdokkaiden välillä mahdollista.  

– Nykyinen vaalijärjestys, joka edellyttää ehdokkaan tueksi kolmen jäsenen perustamaa valitsijayhdistystä on koettu hankalaksi. Kevätkokouksessa 2022 tehtiin ponsi, jonka perusteella asiaa on lähdetty jatkovalmistelemaan, OAJ:n erityisasiantuntija Juha Makkonen valottaa uudistuksen taustaa. 

Hallitus halusi kevätkokouksessa kuulla valtuuston tahtotilan asiassa. Lähetekeskustelun yhteydessä esille otetut toiveet ja mahdolliset toivomusponnet huomioidaan vaali- ja äänestysjärjestyksen valmistelussa. Valmistelua jatketaan siten, että sääntömuutos tuodaan päätettäväksi syysvaltuustoon 2023. Mahdollista uutta vaali- ja äänestysjärjestystä käytettäisiin seuraavissa, kevään 2026 valtuustovaaleissa.  

Makkosen mukaan mahdollisiin muutoksiin tulee valmistautua ajoissa.

Jos tällaisia isompia muutoksia tulee, ne vaativat myös teknisiä päivityksiä vaalisovellukseen. Muutosten tekeminen ja testaaminen kestää pitkään, joten halusimme kuulla valtuuston evästykset jo nyt, jotta päätökset saataisiin maaliin hyvissä ajoin ennen seuraavia vaaleja. 

Vaalijärjestyksen muuttamisen tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä ehdokkaaksi. 

Uudistus helpottaisi ehdokkaaksi lähtemistä ja sen myötä toivomme äänestysaktiivisuuden nousevan entisestään, Makkonen linjaa.  

Jaa