• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuustovaaleihin ehdolle asettuminen helpottuu - OAJ:n valtuusto päätti vaalijärjestyksen uudistuksesta

27.11.2023 - 16.16 Uutinen
Kuvituskuva

Erityisesti oppilaitosten työrauha ja yksityisen opetusalan sopimusasiat puhuttivat perjantaina päättyneessä OAJ:n valtuuston kokouksessa. Sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi valtuusto päätti muun muassa tulevia valtuustovaaleja koskevista muutoksista.

Levoton käytös ja väkivalta olivat esillä useissa eri valtuutettujen puheenvuoroissa. Huoli opettajien ja oppilaiden turvattomuuden lisääntymisestä väkivaltaisen käyttäytymisen seurauksena on todellisuutta monen jäsenen arjessa. Aiheesta tehtiin myös useampi ponsi, joissa toivottiin muun muassa OAJ:tä vaatimaan nollatoleranssia väkivaltaan työpaikoille sekä järjestämään koulutusta kurinpitotoimenpiteiden käytöstä.

Kynnys lähteä ehdolle valtuustoon madaltuu

OAJ:n valtuustovaalit muuttuvat valtuuston päätöksellä valitsijayhdistys- ja asiamiesperustaisesta järjestelmästä ehdokasperustaiseksi. Entinen vaalijärjestys vaati ehdokkaan tueksi kolmen jäsenen perustaman valitsijayhdistyksen, jatkossa ehdokas voi lähteä ehdolle itse.

– Nyt hyväksyttyä uutta järjestelmää on valmisteltu valtuustossa tehdyn ponnen sekä vaalitoimijoilta, ehdokkailta ja jäseniltä saadun palautteen pohjalta. Nyt kun asiasta on päätös, muutoksia voidaan lähteä tekemään vaalisovellukseen, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Juha Makkonen.

Jatkossa myös äänestysaika muuttuu. Erillisen ennakkoäänestyksen ja varsinaiset vaalipäivät korvaa yksi yhtenäinen äänestysaika. Äänestää voi ainoastaan sähköisesti. Uutta vaali- ja äänestysjärjestystä käytetään seuraavissa, kevään 2026 valtuustovaaleissa. 

Valtuusto päätti vaaliasioiden lisäksi myös antaa OAJ:n hallitukselle valtuudet päättää mahdollisista tarvittavista järjestöllisistä toimenpiteistä, kuten työtaisteluista. Valtuudet koskevat avoinna olevia sopimusaloja eli Sivistan yksityisen opetusalan sekä aikuiskoulutuskeskusten sopimuksia. Molemmat sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun 2024 saakka.

Lisäksi valtuusto päätti järjestön ensi vuoden talousarviosta.

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran kevätkokouksessa 15.–17.5.2024. Silloin valitaan mm. valtuuston puheenjohtajisto ja hallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle sekä hyväksytään OAJ:n uusi strategia vuosille 2025–2028.

Lue myös 

Murto: OAJ:lla vahva tahtotila neuvotella uudesta työmarkkinamallista
Millainen on tulevaisuuden OAJ? Yli 8 000 jäsentä kertoi toiveensa

Katso työministeri Arto Satosen ja OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murron puheenvuorot valtuuston avauspäivänä (linkki avautuuu YouTubeen)

Kuva: Leena Koskela

Jaa