• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yliopistojen toisen vuoden palkankorotuksia koskevat neuvottelut jäätyivät – palkansaajat odottavat Sivistalta jatkoa

13.02.2023 - 12.06 Uutinen
Kuvituskuva

Yliopistojen 34 000 palkansaajan neuvottelut kuluvan vuoden palkoista ovat päättyneet ainakin toistaiseksi, kun yliopistotyönantajia edustava Sivista ilmoitti viime perjantaina, ettei se ei nähnyt edellytyksiä sopia uusia neuvotteluaikoja.

Jukon mukaan työnantajien edustaja on toistuvasti kieltäytynyt jättämästä kirjallista neuvotteluesitystä, vaikka palkansaajat ovat esittäneet kirjalliset tavoitteensa palkantarkistusten osalta heti ensimmäisessä tapaamisessa. Jukon keskeisenä tavoitteena on ostovoimaa parantavat yleiskorotukset. Palkankorotusten on ylitettävä ennustettu inflaation taso.

OAJ:n neuvottelija Hanna Tanskasen mukaan neuvottelut eivät ole edenneet alkua pidemmälle.

– OAJ on pettynyt tämänhetkiseen tilanteeseen ja viestii asiasta myös sopimusalaan kuuluvalle jäsenistölleen tarkemmin.

Maassamme vallitsee parlamentaarinen yhteisymmärrys siitä, että Suomen menestys nyt ja tulevaisuudessa perustuu osaamiselle, tutkimukselle ja innovaatioille. Tki-rahoituslain myötä valtion tki-rahoitus nousee noin 260 miljoonaa euroa vuosittain edellisvuoden tasoon nähden. Tarvitsemme kannustavan tutkimus- ja innovaatioympäristön. Yliopistolaiset ovat ansainneet palkankorotuksensa.

Juko painottaa, että pallo neuvottelujen jatkamiseksi on nyt Sivistalla ja palkansaajat odottavat kutsua neuvottelupöytään.

Jos palkoista ei synny neuvottelutulosta 17. helmikuuta mennessä, kaksivuotinen työehtosopimus on mahdollista irtisanoa päättymään maaliskuun loppuun.

Tällöin kaikkien yliopistojen henkilöstöt siirtyisivät sopimuksettomaan tilaan 1. huhtikuuta. Sopimuksettomassa tilassa noudatetaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, mutta myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia.

Jukon edustamien akavalaisten liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa muun muassa tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä. OAJ:hin kuuluvia yliopistojen opettajia ja tutkijoita on lähes 1 500 ja he ovat Yliopistojen opetusalan liiton YLL:n jäseniä.

Osana yliopistosopimusta OAJ neuvottelee yli 700 harjoittelukoulun opettajan ja esihenkilön työehdoista. Harjoittelukoulujen opettajat kuuluvat yleissivistävinä opettajina OAJ:n paikallisyhdistyksiin.

Yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta ja harjoittelukouluja koskevista määräyksistä neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista.