• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuusto päätti OAJ:n uudesta strategiasta – keskiössä edunvalvonta ja jäsenpalvelu

16.05.2024 - 13.33 Uutinen
Kuvituskuva
Rakennamme sivistystä, vaikutamme rohkeasti, uudistamme yhdessä ja toimimme oikeudenmukaisesti, linjataan OAJ:n uuden strategian arvoissa.

OAJ:n valtuusto päätti strategiasta, joka piirtää suuntaviivat koko järjestön toiminnalle seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Strategian ytimessä ovat edunvalvonta ja jäsenpalvelu. Samalla siinä huomioidaan valtuuston puheenjohtajan mielestä hyvin haasteet, joita järjestö tulevina vuosina kohtaa.

Pidämme jäsentemme puolta työelämässä ja olemme heidän yhteinen äänensä. Tarjoamme laadukasta palvelua ja erinomaisia etuja – tavoitteenamme on tyytyväinen jäsen.

Näin avataan OAJ:n ydintehtävän eli edunvalvonnan ja jäsenpalvelun merkitystä valtuuston tänään hyväksymässä strategiassa vuosille 2025–2028.

– Jäsenet pitävät edunvalvontaa tärkeänä. Edunvalvonta pitää sisällään niin sopimusedunvalvonnan kuin koulutuspoliittisen edunvalvonnan. Edunvalvonnassa onnistuminen edellyttää tietysti esimerkiksi luottamustehtävissä toimivien kouluttamista ja viestintää sekä hyvää jäsenpalvelua, OAJ:n valtuuston puheenjohtaja Timo Saavalainen sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kevätkokouksessa valittiin valtuuston puheenjohtajisto. Kuvassa vasemmalta valtuuston 2. varapuheenjohtaja Mervi Berg, valtuuston 1. varapuheenjohtaja Ulla Kangasniemi, valtuuston puheenjohtaja Timo Saavalainen sekä OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto. 

Valmistelussa kuului jäsenten ääni

Strategian valmistelu oli vuoden kestävä matka, jonka aikana kuunneltiin valtuuston lisäksi laajasti jäsenten edustajia. Valmistelussa hyödynnettiin myös jäsenkyselyä, johon saatiin yli 8000 vastausta siitä, mitä tulevaisuuden OAJ:ltä toivotaan. 

– Jäsenten, aktiivien ja toimiston väen yhteistyö strategian valmistelussa on ollut todella vahvaa, ja jäsenten toiveet OAJ:tä kohtaan näkyvät selvästi uudessa strategiassa. Rohkeasti uudistetut arvotkin henkivät sitä, millaisena koko OAJ-yhteisö haluaa järjestöä viedä eteenpäin, OAJ:n kehitys- ja henkilöstöjohtaja Jari Cavernelis sanoo.

Hän painottaa yhteistyön merkitystä myös jatkossa.

– Strategiasta tulee totta, kun yhdessä teemme siitä totta. Heti syksyllä käynnistämme vahvan vuoropuhelun yhdistysten kanssa, jotta strategia suuntaa toimintaamme heti ensi vuoden alusta lähtien järjestön kaikilla tasoilla.

Muutosvoimat haastavat myös uudistumaan

Strategialla varaudutaan myös OAJ:n toimintaympäristössä ja jäsenten työssä tapahtuviin muutoksiin. 

Isoiksi muutosvoimiksi OAJ:n strategiassa on linjattu väestökehitys, työelämän murros, julkisen talouden kestävyys ja päätöksenteon lyhytjänteisyys sekä ammattijärjestön asema yhteiskunnassa.

– Strategia on hyvin proaktiivinen suhteessa haasteisiin, joita jäsenet ja me järjestönä kohtaamme tulevina vuosina. Strategiassa huomioidaan hyvin esimerkiksi oppilasmäärän laskemisen ja sen vaikutukset jäsentemme työhön. OAJ pyrkii vaikuttamaan siihen, että muutos olisi hallittu. Samoin strategiassa tunnistetaan työmarkkinoiden kovenevat arvot ja pyritään strategian kautta vahvistamaan OAJ:n asemaa työmarkkinakentässä, Timo Saavalainen sanoo.

Strategiassa huomioidaan hyvin esimerkiksi oppilasmäärän laskemisen ja sen vaikutukset jäsentemme työhön.

Uusi strategia heittääkin haasteen koko OAJ-yhteisölle. Järjestön on pakko strategiakaudella onnistua vahvistamaan omaa neuvotteluasemaa, parantamaan koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen resursseja ja laatua sekä lisäämään jäsenyyden houkuttelevuutta. 

– Tehtävä on vaativa, mutta olen varma, että onnistumme, kun koko OAJ-yhteisö puhaltaa yhteen hiileen. Siten suuntaamme yhdessä teko kerrallaan kohti tulevaisuuskuvaamme. Sitä, että OAJ on vahva ja vaikuttava yhteisö, jonka jäsenyys kannattaa. Ja sitä, että yhdessä teemme Suomesta paremman paikan opettaa, oppia ja tutkia, Jari Cavernelis sanoo.

Tutustu tarkemmin OAJ:n strategiaan tällä sivulla.

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Jarkko Mikkonen