• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sivistan neuvottelut tiivistyvät kuunvaihdetta kohti 

15.03.2024 - 09.52 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ on jatkanut neuvotteluja Sivistysala Sivistan kanssa uusista työehtosopimuksista. Neuvottelutahti on tiivis ja osapuolet käsittelevät paraikaa sopimusten tekstiosia. Työnantaja ei ole vielä jättänyt palkankorotusesitystään.

Yksityistä opetusalaa ja ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevat nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa enää maaliskuun loppuun. Ellei neuvottelutulosta ei synny 31.3.2024 mennessä, alkaa sopimukseton tila.  

Sen aikanakin voidaan jatkaa neuvotteluja, mutta myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia, mikäli neuvottelut jumittuvat tai katkeavat. 

– Olemme edenneet tähän asti rauhallisesti, eikä mitään odottamatonta ole tullut vastaan. Sekä palkansaajat että Sivista ovat esitelleet tavoitteitaan, ja parhaillaan käsittelemme yksityiskohtaisesti työehtoja, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pasi Repo kertoo. 

Neuvotteluja käydään sekä yksityisten oppilaitosten että ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimuksia koskien. Yksityisen opetusalan pöydässä on kyse noin 5 000 OAJ:n jäsenen palkoista ja työehdoista yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa. Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimus koskee noin 440 OAJ:n jäsentä. 

Muutoksia tulossa uuteen sopimukseen 

Osa neuvottelijoiden työstä on sopimuksen ajantasaistamista. Kun ammattikorkeakoulut saivat oman sopimuksensa, amk-liite poistuu yksityisen opetusalan sopimuksesta. 

Myös ammatillisia oppilaitoksia koskevat määräykset yhdenmukaistuvat, sillä viimeisetkin sivistalaiset ammatilliset oppilaitokset siirtyivät vuosityöaikaan syksyn 2023 alusta. Opetusvelvollisuuteen perustuvia työaikamääräyksiä ei näin enää tarvita. 

Neuvottelujen kulkua voi seurata OAJ:n sivuilla   

Neuvottelujen etenemistä seurataan OAJ neuvottelee -sivustolla. Osapuolilla ei ole lupa kertoa yksityiskohtia julkisuuteen, mutta yleisluontoinen kuvaus on mahdollista antaa.  

OAJ:n ohella neuvotteluihin Sivistan kanssa osallistuvat hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä edustavat JHL ja Jyty. 

Yksityisellä opetusalalla ja ammatillisissa aikuiskoulutuksissa työskentelevien jäsenten on tärkeää päivittää yhteystietonsa OAJ:n sivuilla kohdasta omat tiedot.

Tämä on tarpeellista mahdollisten järjestöllisten toimien vuoksi. OAJ kohottaa järjestöllistä valmiuttaan kaikkien sopimusneuvottelujen edellä. 

OAJ:n neuvottelutavoitteita on valmisteltu OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisessa toimikunnassa ja OAJ:n hallitus on hyväksynyt ne. OAJ:n hallitus ohjaa Sivistan sopimusneuvotteluja. OAJ:n jäseniä osallistettiin syksyllä 2023 kenttäkierroksella ja jäsenkyselyllä.