• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Sivistalta törkeä veto varhaiskasvatuksessa – ”Luottamus rapautui, he eivät arvosta opettajia”

Yksityisen varhaiskasvatuksen työnantajia edustava Sivista uhkaa jättää OAJ:n eli opettajat ulos neuvottelupöydästä. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto pitää tätä osoituksena siitä, että Sivistan johdossa ei arvosteta opettajia lainkaan.

20.06.2024 Tiedote
OAJ:n toimisto palvelee myös kesällä

Kesälläkin saat meidät kiinni jäsenpalvelunumeroista ja yhteydenottolomakkeella.

19.06.2024 Uutinen
Oppimisen tuki uudistuu perusopetuksessa

Petteri Orpon hallitus uudistaa hallitusohjelman mukaisesti perusopetuslakia. Hallituksen tavoitteena on täsmentää oppilaan saaman tuen muotoja sekä turvata riittävä tuki. Laki on nyt lausuntokierroksella. OAJ katsoo, että suunta on oikea, mutta hallituksen esitys kaipaa vielä täsmentämistä ja selkeyttä.

18.06.2024 Uutinen
Muutosneuvottelut Vaasan yliopistossa

Vaasan yliopistossa alkavat muutosneuvottelut. Muutosneuvotteut voivat johtaa enintään 35 henkilön työsuhteen päättämiseen.

17.06.2024 Uutinen
Sovittelu jatkuu juhannuksen jälkeen  

Sovittelua OAJ:n ja yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysalan välillä jatketaan juhannuksen jälkeen 26.6. Molemmat osapuolet saivat sovittelijalta tehtäviä.  

11.06.2024 Uutinen
Tärkeä AVI:n ratkaisu: Pelkkä henkilöstömitoituksen toteutuminen päiväkotitasolla ei riitä lapsen edun toteutumiseen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki Lappeenrannassa ja Helsingissä toimivia päiväkoteja koskien ratkaisut, joilla on merkitystä koko maan varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta. AVI katsoi, että päiväkotien henkilömitoituksen toteutuminen koko päiväkodin tasolla ei vielä riitä varhaiskasvatuslain tavoitteiden toteutumiseen lapsen edun mukaisesti.

07.06.2024 Uutinen
OAJ hakee juristia

Haemme työoikeuteen erikoistunutta juristia vakituiseen työsuhteeseen. Haku alkaa 7.6.2024 ja päättyy 23.6.2024.

07.06.2024 Uutinen
Koulutuspolitiikassa unohdetaan muuttuvat osaamistarpeet

Me ammatillista koulutusta sekä työ- ja elinkeinoelämää edustavat järjestöt olemme huolissamme siitä, että työikäisen väestön mahdollisuudet kehittää osaamistaan kapenevat yhteiskunnassa, etenkin ammatillisessa aikuiskoulutuksessa.

06.06.2024 Tiedote
Opiskelijoiden tukea on vahvistettava lukioissa

Lukiolaki on uudistumassa ja sen osana oppimisen tukea uudistetaan ja lukiolaiset ovat saamassa oikeuden tukiopetukseen. Tämä on ollut OAJ:n pitkäaikainen tavoite. Lakiluonnoksessa on kuitenkin puutteita oppimisen tuen yhtenäistämisen ja lukiokoulutuksen rahoituksen osalta.

05.06.2024 Uutinen
Voithan sinä myydä jäätelöä

Jyväskyläläinen luokanopettaja Jenny Riivali jää työttömäksi, kun kollegat lähtevät kesälomalle. Hänen määräaikainen työsuhteensa Jyväskylän kaupungilla on voimassa vain toukokuun loppuun ja hän on kesän työttömänä. Hallituksen tekemät sosiaaliturvan heikennykset laittavat Riivalin arjen ahtaalle.

31.05.2024 Uutinen
Hallinto-oikeus laittoi stopin ketjutuksille

Hallinto-oikeus velvoitti Helsingin kaupungin maksamaan espanjan- ja ranskan kielen opettajalle 13 kuukauden palkan, koska kaupunki oli ketjuttanut laittomasti opettajan määräaikaista virkasuhdetta yli 10 vuotta. Päätös on erittäin tärkeä, koska Helsingin kaupungilla on ollut jo vuosia periaate, ettei kielten opettaja voi saada pysyvää virkasuhdetta, jollei toinen opetettava kieli ole englanti tai ruotsi. Tällaista määräaikaisuuden perustetta ei lainsäädäntömme kuitenkaan tunne, toteaa opettajaa oikeudessa avustanut OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

30.05.2024 Uutinen
Valtakunnallisissa piireissä ja yhdistyksissä puheenjohtajavalintoja

Osassa OAJ:n valtakunnallisissa yhdistyksissä ja piireissä olivat puheenjohtajakaudet katkolla tänä keväänä. SOOLin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mira Laurinantti. OAJ-YSI:n, OAO:n ja YLL:n puheenjohtajat jatkoivat uudelle kaudelle.

29.05.2024 Uutinen
OAJ: Lakisääteinen vientimalli tuo enemmän ongelmia kuin poistaa niitä

Lakisääteistä vientimallia pohtinut työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja ehdotus lähtee kommentointikierrokselle. Se lukitsee palkankorotuskaton lakiin, mikä on kestämätöntä erityisesti julkisen sektorin ja naisvaltaisten alojen palkkakehityksen kannalta. Lainsäädäntö tuo tullessaan myös merkittäviä tulkintakiistoja, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kiteyttää.

24.05.2024 Tiedote
Aikuiskoulutustuen tilalle tarvitaan korvaava malli

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto osallistui 23.5. työministeri Arto Satosen pyöreän pöydän keskusteluun työn ja kouluttautumisen yhteensovittamisesta kasvatusalan ja sosiaali- ja terveysalan sisällä. OAJ pitää välttämättömänä, että aikuiskoulutustuen tilalle valmistellaan malli, joka mahdollistaa muun muassa opetusalalla kouluttautumisen.

23.05.2024 Uutinen
Työtuomioistuin laittoi lopun työvuorokikkailulle 

Työtuomioistuin totesi tuomiossaan Lempäälän kunnan työvuoroluettelokäytänteiden olleen virka- ja työehtosopimuksen vastaisia. Työtuomioistuimen tuomion myötä Lempäälän kunta joutui muuttamaan toimintaansa sekä maksamaan sakkoja virka- ja työehtosopimuksen tahallisesta rikkomisesta. 

22.05.2024 Uutinen