• logo
  • logo

Ajankohtaista

Kouluille ohjeita häirinnän ehkäisyyn - OAJ kiittää

Opetushallitus julkaisi maaliskuussa peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille oppaan seksuaalisen häirinnän torjuntaan. Opas ei sisällä uusia säädöksiä, vaan käytännön vinkkejä koulun arjessa tapahtuvaan toimintaan.

11.09.2018 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen rahoitusahdingon jakavat kaikki

Opetuksen henkilökohtaistamiseen varattava työaika herättää kysymyksiä ammatillisissa opettajissa. OAJ:n ammatillisen kiertueen ensimmäisissä tapahtumissa on selvinnyt, että amiksen rahoitusongelmista vallitsee laaja yksimielisyys.

07.09.2018 Uutinen
Vastuutehtävien jako saa kiitosta - vuosityöaikakokeilu käynnistyi Vierumäellä

Vierumäen peruskoulussa Vantaalla on aina ollut yhdessä tekemisen kulttuuri ja innovatiivinen ote työn kehittämiseen. Niinpä opettajat kokivat vuosityöaikakokeiluun siirtymisen mahdollisuudeksi.

07.09.2018 Uutinen
Oppilaitoksille tuliterä turvallisuusmalli – opettaja ei jää enää yksin

EduSafe-tutkimus paljasti, että oppilaitoksissa turvallisuutta halutaan vaalia, mutta turvallisuustyöstä puuttui järjestelmällisyyttä ja jatkuvuutta. Tutkimus loi koulujen ja oppilaitosten käyttöön uuden turvallisuuden kokonaismallin.

06.09.2018 Uutinen
OECD: Suomen kotoutumiskoulutus ontuu – maahanmuuttajanaisia jää syrjään

OECD:n mukaan Suomen kotoutumiskoulutuksessa on ongelmia erityisesti kielikoulutuksen osalta. OAJ:n asiantuntijan Päivi Lyhykäisen mukaan koulutuksen laatu olisi kotoutumisen paras tae.

06.09.2018 Uutinen
”OAJ puolustaa jokaista jäsentään” – 5 kysymystä aikeista heikentää irtisanomissuojaa

OAJ vaatii, että maan hallitus peruu suunnitelmansa irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 henkilön yrityksissä. OAJ:läisiä heikennysten piirissä olisi noin tuhat.

04.09.2018 Uutinen
Neuvottelutoiminta ei tunne lepotaukoja

Työaika- ja palkkausjärjestelmien kehittämisen lisäksi neuvottelijoita työllistävät erityisesti nykyisten sopimusten tulkintaerimielisyydet.

03.09.2018 Uutinen
Varhaiskasvatus juhlii: ensimmäinen lastentarha perustettiin 130 vuotta sitten – uusi laki voimaan syyskuun alussa

Vuonna 1888 perustettu kansanlastentarha oli ensimmäinen lajiaan Pohjoismaissa. Suomi aloitti myös lastentarhanopettajien kouluttamisen ensimmäisenä Pohjoismaista. Nyt historiaa tekee uusi varhaiskasvatuslaki, joka astuu voimaan 1. syyskuuta.

31.08.2018 Uutinen
Arto O. Salonen: Suurin vihollisemme on merkityksettömyyden tunne – sivistyksessä piilee ratkaisu

Elämme yltäkylläisyydessä, mutta olemme silti tyytymättömiä. Meidän täytyy muuttaa ajattelutapojamme, jos haluamme lisätä elämän mielekkyyttä. Sivistys lisää toivoa tulevaisuuteen, sanoo Sivistysakatemian osallistujille puhunut Arto O. Salonen.

31.08.2018 Uutinen
Varhaiskasvatuslaki voimaan 1. syyskuuta – vaatii kunnilta heti toimia

Varhaiskasvatuksen laatu paranee, kun henkilöstön koulutustaso nousee ja tehtävänimikkeet selkiytyvät koulutustaustan mukaan.

31.08.2018 Tiedote
Budjetin plussat ja miinukset

Budjetissa heltisi rahaa lukioiden kehittämiseen ja työvoiman osaamisen päivittämiseen, mutta toiveet oppimisen tuen lisäämisestä osoittautuivat turhiksi. Kokonaisuudessaan koulutuksen rahoitus vuodelle 2019 pienenee, sillä hallituksen kärkihankkeet päättyvät.

30.08.2018 Uutinen
OAJ valmistelee järjestöllisiä toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on ryhtynyt valmistelemaan järjestöllisiä toimia työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisesitystä vastaan.

30.08.2018 Tiedote
Tornio, hyvä paikka opettaa – huolista huolimatta

Torniossa ryhmäkoot pysyvät kurissa, mutta oppilasmäärien lasku huolettaa, kertoo paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sari Pelttari. OAJ:n maakuntakiertue pysähtyi tänään paikkakunnalla.

29.08.2018 Uutinen
OAJ kiittää hallitusta lukiorahoituksen korjaamisesta ja työvoiman osaamisen edistämisestä

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää hallitusta lukiorahoituksen korjaamisesta valtiovarainministeriön esityksestä sekä tutkimus- ja innovaatiorahoituksen merkittävästä nostosta.

29.08.2018 Tiedote
Lukiouudistus edellyttää valtion lisärahoitusta

Hallitus päättää tänään ja huomenna ensi vuoden menoista. Jo ennestään alimittainen lukiorahoitus uhkaa leikkaantua 2,7 prosenttia aiempien päätösten takia. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii lukiorahoituksen korjaamista.

28.08.2018 Tiedote