Perusopetuksen vuosityöaikakokeilu
Perusopetuksen vuosityöaikakokeilulla selvitetään, vastaisiko vuosityöaika opettajan työn muutokseen. Kokeilun tavoitteena on arvioida, voisiko vuosityöaikajärjestelmä rajata opettajan työmäärää ja saada kaiken opettajan tekemän työn palkanmaksun perusteeksi. Kolmivuotinen kokeilu on käynnissä viidessä kunnassa.
Perusopetuksen vuosityöaikakokeilu pähkinänkuoressa
- Opettajan työ on muutoksessa. Opetusvelvollisuuteen perustuva työaikajärjestelmä ei tunnista opettajan jatkuvasti muuttuvaa työnkuvaa, ja tällöin opettaja tekee osan töistään ilman korvausta. Kokeilu mahdollistaa sellaistenkin työtehtävien korvaamisen, joita ei korvata nykyjärjestelmässä.
- OAJ haluaa lisätä jäsentensä työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Kokeilun avulla selvitämme, auttaisiko vuosityöaika rajaamaan opettajan työmäärää.
- Tällä hetkellä kokeilussa on mukana kahdeksan koulua viidestä eri kunnasta.
- Kokeilussa mukana olevat opettajat ovat äänestäneet halukkuudestaan osallistua kokeiluun. Jokaisessa mukana olevasta koulusta vähintään puolet – usein kaksi kolmasosaa – opettajista on kannattanut kokeilua.
- OAJ voi irtisanoa kolmivuotisen kokeilun, mikäli kokeilukouluissa tulee ylitsepääsemättömiä ongelmia.
- Kyseessä on nimensä mukaisesti kokeilu. OAJ:n hallituksen yksiselitteinen kanta on se, että perusopetuksessa ei siirrytä pysyvästi vuosityöaikaan näin pienimuotoisen kokeilun perusteella.
- Vuosityöaikakokeilu herättää kysymyksiä ja huolia. OAJ:lle jäsenten etu on aina tärkein. Siksi OAJ:n tavoitteena on aidosti etsiä, millainen työaikajärjestelmä ajaa opettajien etua parhaiten, ja sen vuoksi haluamme kuulla, millaiset asiat siinä eivät toimi tai pitää toimia paremmin. Nämä saadaan selvitetyksi vain kokeilemalla.
- Päivitämme tälle sivulle ajantasaista vuosityöaikakokeiluun liittyvää tietoa.
Ajankohtaista kokeilusta
14.11.2019
OAJ:n valtuusto tenttasi hallitusta vuosityöajasta
19.09.2019
Pelko työajan riittämättömyydestä suurin syy perusopetuksen vuosityöaikakokeilusta kieltäytymiselle
19.09.2019
Perusopetuksen vuosityöaikakokeilua takana vuosi: missä kaikkialla kokeilusta on äänestetty?
Tietoa vuosityöaikakokeilusta
Kysyttävää kokeilusta?
Kerro, mikä perusopetuksen vuosityöaikakokeilussa tökkii, ihmetyttää tai ihastuttaa. Jokainen voi lähettää omia vuosityöaikakokeiluun liittyviä kysymyksiään, kehitysideoitaan tai huolenaiheitaan tällä lomakkeella.
Omaa nykyistä palvelussuhdettaan koskeviin kysymyksiinsä jäsenet saavat parhaiten vastauksen tietoturvallisilla yhteydenottolomakkeilla tai puhelimitse.
Tätä kokeilu tarkoittaa
Miten kokeilu vaikuttaisi palkkaan ja työaikaan? Testaa laskurilla!
Voit testata laskurilla, miten vuosityöaikakokeilu vaikuttaisi palkkaasi ja työaikaasi. Huomioithan, että laskurissa näkyvä peruspalkka on vuosityöaikakokeilun peruspalkka, ei tämänhetkinen opv-järjestelmän mukainen peruspalkka. Vuosityöaikakokeilussa opettajien peruspalkat nousevat opetusvelvollisuusjärjestelmän mukaisen 2,5 ylitunnin verran.
Lataa perusopetuksen vuosityöaikakokeilun laskuri (Excel)
Katso myös video-ohjeistukset laskurin käyttöön. Videoilla ohjeistetaan esimerkkien avulla, kuinka luokan- ja aineenopettajat voivat arvioida omaa työaikaansa ja palkkaansa, mikäli he olisivat mukana vuosityöaikakokeilussa.
Luokanopettajan työaika ja palkka perusopetuksen vuosityöaikakokeilussa
Videolla työmarkkina-asiamies ohjeistaa esimerkkien avulla, miten luokanopettaja voi arvioida, mitkä oma työaika ja palkka olisivat, mikäli hän olisi kokeilussa mukana.
Aineenopettajan työaika ja palkka perusopetuksen vuosityöaikakokeilussa
Videolla työmarkkina-asiamies ohjeistaa esimerkkien avulla, miten aineenopettaja voi arvioida, mitkä oma työaika ja palkka olisivat, mikäli hän olisi kokeilussa mukana.
Lisää aiheesta Opettaja-lehdessä
Vuosityöaikakokeilusta ratkaisuja opettajan työn muutokseen? Katso video!
Opettajan työ on jatkuvassa muutoksessa. Pysyykö työaikajärjestelmä vauhdissa mukana? Vuosityöaikakokeilulla selvitetään, voisiko vuosityöaika vastata opettajan työn muutokseen.
Tavoitteena on löytää malli, jossa jokainen opettajan työtunti saadaan palkanmaksun perusteeksi. Kokeilusta saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, kuinka työaikamalleja tulisi jatkossa kehittää.
OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo ja neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen avaavat videolla vuosityöaikakokeilun raameja.