Förhandlingsresultat har nåtts för kommunsektorn

27.05.2020 - 21:44 Nyheter
Illustration

Vårens utdragna avtalsförhandlingar tog idag en positiv vändning när huvudavtalsorganisationerna nådde enighet om KT Kommunarbetsgivarnas avtalsbud. Imorgon avgörs om vi får ett nytt AKTA-avtal, efter att avtalsorganisationernas beslutande organ har behandlat förhandlingsresultatet.

I enlighet med AKTA-ramavtalet nåddes idag  också enighet om undervisningssektorns eget UKTA-avtal jämte avtalsdetaljerna för de olika lärargrupperna. Vi berättar om detaljerna först efter att förhandlingsresultaten har godkänts av parternas beslutande organ. En uppgörelse väntas nås på torsdag kväll. 

– Det skulle vara en stor lättnad för alla våra medlemmar inom kommunsektorn om vi når en uppgörelse imorgon. Vi har förhandlat om nya avtal ända sedan mitten av januari och det avtalslösa tillståndet har pågått redan i två månader, säger Olli Luukkainen, ordförande för OAJ och FOSU.

Det har varit många svängar i vårens förhandlingar för kommunsektorn. Parterna förhandlade tidigare också med hjälp av riksförlikningsmannen. Då föll uppgörelsen på valborgsmässoaftonen i och med att förhandlingsorganisationen Sote förkastade riksförlikningsmannens förslag till uppgörelse.

Efter besvikelsen höll man en veckas paus innan KT Kommunarbetsgivarna åter kallade parterna till förhandlingar. Sedan dess har KT främst förhandlat separat med varje förhandlingsorganisation.

Om budet som KT lade fram idag godkänns på torsdagen, får mer än 420 000 kommunalt anställda nytt avtal. 70 000 OAJ-medlemmar omfattas av de kommunala tjänste-och arbetskollektivavtalen.
 
OAJ:s styrelse behandlar för sin del förhandlingsresultatet på torsdag morgon klockan 8. FOSU behandlar förhandlingsresultatet vid sitt möte klockan 14.  
 
Kommunsektorns huvudavtalsparter är Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU dit OAJ hör, Offentliga sektorns union JAU (JHL och Jyty) och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote (Super, Tehy och SPAL) och KT Kommunarbetsgivarna.

Dela