FOSU föreslår avtalsperiod om 10 månader och löneförhöjningar enligt allmänna linjen

17.03.2020 - 14:23 Nyheter
Illustration

Offentliga sektorn behöver avtal, vilka maximalt omfattar tio månader så att löneförhöjningarna motsvarar den allmänna linjen. Så föreslår FOSU:s ordförande och verksamhetsledare, som dryftade arbetsmarknads- och coronasituationen sent den 16 mars.

FOSU:s ordförande Olli Luukkainen anser det är möjligt att i snabb ordning slutföra avtalsförhandlingarna för över 600 000 offentligt anställda.

– Nu krävs en rejäl dos realism och förståelse av alla parter, säger Olli Luukkainen, ordförande för FOSU och OAJ.

Avtalsförhandlingarna rörande anställda inom kommunala och statliga sektorn, universiteten och kyrkan inleddes i januari-februari. Samtliga tjänste- och arbetskollektivavtal inom den offentliga sektorn utlöper i slutet av denna månad.

– Arbetstidsförlängningen kunde ses som kvitterad genom de redan genomförda nedskärningarna av semesterpenningen, vilka uteslutande berörde de offentligt anställda. Med stöd av ett sådant förfaringssätt kan vi för vår del slutföra förhandlingarna om ett kortvarigt avtal för de offentligt anställda i snabb ordning, säger Luukkainen i FOSU:s pressmeddelande.

– Samma kvinnodominerade branscher, vilka betalade ett alltför högt pris för konkurrenskraftsavtalet, tvingas nu bära huvudansvaret för hanterandet av coronaviruset. Samhället bör visa sin uppskattning för detta, säger Luukkainen.

Förhandlingarna fortsätter dagligen

Ordförandena för de kommunala facken och KT:s arbetsmarknadsdirektör möttes tisdagen 17 mars för att utreda förutsättningarna för de fortsatta förhandlingarna. Utredningsprocessen fortsätter.

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!