Kommunala förhandlingar avbröts

19.03.2020 - 17:50 Nyheter
Illustration

Kommunala sektorns avtalsförhandlingar avbröts den 19 mars. FOSU uppger att orsaken är hälsovårdsfacken Tehys och SuPers orealistiska krav om löneförhöjningar på över tio procent.

Förhandlingarna inom kommunsektorn har avbrutits och Olli Luukkainen, ordförande för FOSU och OAJ, är besviken.

– Nu hade det krävts stabilitet och ansvar. Situationen är svår för alla parter, säger Olli Luukkainen.

Nu erbjöds löneförhöjningar enligt den allmänna linjen och att slopa arbetstidsförlängning

FOSU anser att förhandlingarna avbröts p.g.a. Tehys och SuPers krav, som betecknas som orealistiska mot bakgrunden av undantagstillståndet som hör samman med coronaviruset. Läs mera.

Vid sidan av FOSU betecknar också de övriga kommunala löntagarorganisationerna situationen som oansvarig. I förhandlingarna framlades ett erbjudande om löneförhöjningar, som minst motsvarar de förhöjningar som har nåtts inom industrin och exportsektorn.

– Detta erbjöds också lärarna liksom även slopandet av arbetstidsförlängningen (de s.k. kiky-timmarna), men tyvärr leder denna episod till att allt skjuts på framtiden, omtalar Luukkainen.

Arbetsfred genom förhandlingar

Löntagarsidans JUKO samt JHL och JYTY (JAU) jämte KT Kommunarbetsgivarna föreslog i förhandlingarna tydliga lösningar. Förhandlingarna borde ha fortsatt, så att man hade nått arbetsfred inom kommunsektorn.

Förhandlingsorganisationerna FOSU och JAU anser att ett tvåårigt avtal och tillräckliga löneförhöjningar vore ett sätt att visa uppskattning för personalen inom den offentliga sektorn.

– Vi vill lugna ner läget på arbetsmarknaden, vilket är den enda ansvarskännande lösningen just nu. Situationen är totalt oskälig för de offentligt anställda, säger organisationernas ordförande.

 

Foto: Leena Koskela

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!