Kommunsektorns förhandlingar fortsätter – följande träff på måndag

14.05.2020 - 18:51 Nyheter
Illustration

De avbrutna förhandlingarna om nya tjänste- och arbetskollektivavtal för kommunsektorn fortsatte idag. Huvudavtalsorganisationerna samlades under KT:s ledning för att diskutera hur man kan gå vidare med förhandlingarna som avbröts vid månadsskiftet.

På måndag fortsätter organisationsvisa förhandlingar. OAJ:s och FOSU:s ordförande Olli Luukkainen säger att det är viktigt att man nu fortsätter förhandla.

– Alla stenar måste vändas för att försöka hitta förutsättningar för en uppgörelse också för kommunsektorn. När förslaget till uppgörelse föll, är den rätta förhandlingsvägen nu utan vidare att KT förhandlar separat med varje huvudavtalsorganisation, säger Luukkainen.

Riksförlikningsmannen deltar alltså inte i de fortsatta förhandlingarna. Förhandlingstidtabellen från måndag framåt är ännu oklar.  

Luukkainen betonar att OAJ och FOSU fortsättningsvis har samma förhandlingsmål som tidigare.

Det var på valborgsmässoaftonen som riksförlikningsmannens förslag till uppgörelse föll, då förhandlingsorganisationen Sote, det vill säga Tehy och Super, förkastade förslaget som skulle ha omfattat 420 000 kommunalt anställda. De övriga huvudavtalsorganisationerna skulle ha godkänt förslaget. På måndag kommer förslaget till uppgörelse inte längre att utgöra grund för de fortsatta förhandlingarna.

Kommunsektorns huvudavtalsparter är Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JAU (JHL och Jyty) och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote (Super, Tehy och SPAL) och KT Kommunarbetsgivarna.  

Som bäst pågår också avtalsförhandlingarna som gäller AVAINTA Arbetsgivarnas avtalsområden, som bland annat omfattar en del privata daghem.

Text: Airi Vuolle
På svenska: Minna Rosenström
Bild: Leena Koskela

 

Dela

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!