Avtalsförhandlingarna: OAJ eftersträvar ett flerårigt löneprogram

09.12.2021 - 18:02 Nyheter
Illustration

OAJ eftersträvar i avtalsförhandlingarna ett flerårigt löneprogram med vilket lärarnas löner och andra anställningsvillkor kan förbättras.

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ eftersträvar i avtalsförhandlingarna ett flerårigt löneprogram för att förbättra lärarnas löner och andra anställningsvillkor.

OAJ:s styrelse fastslog vid mötet den 8–9 december lärarorganisationens förhandlingsmål.

Medlemmarna har kunnat säga sitt om förhandlingsmålen via medlemsföreningarna, under medlemskvällar, i OAJ:s nya diskussionsforum och i en medlemsenkät som gjordes under hösten.

– Vi har lyssnat till våra medlemmar i målberedningen, konstaterar OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

– Vårt mål är att få ett löneprogram för att korrigera lärarnas förtjänstutveckling. Vi kräver också i de stundande avtalsförhandlingarna löneförhöjningar som minst är i enlighet med den så kallade allmänna linjen. Lärarnas krävande arbete och utbildningsnivå bör också återspeglas i lönerna och andra anställningsvillkor, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Det behövs ett löneprogram för att förbättra löneställningen för personalen inom utbildning och forskning. Enligt Lindroos är lönenivån inom utbildningssektorn lägre än för personer med motsvarande utbildningsnivå i privatsektorn. OAJ:s mål i de kommande förhandlingarna är att få ett löneprogram i syfte att få sådana löner för personalen inom utbildning, fostran och forskning som är konkurrenskraftiga med den allmänna lönenivån i privatsektorn.

Enligt Luukkainen är ett löneprogram också ett centralt förhandlingsmål för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU.

– OAJ:s medlemmar är högt utbildade och de har ett krävande och betydelsefullt arbete. Det är med tanke på Finlands framtid oerhört viktigt att vi kan erbjuda en högklassig utbildning inom alla utbildningsnivåer. En förutsättning för det här är att lönen och arbetets svårighetsgrad går hand i hand. Enbart då kan vi också i fortsättningen locka de bästa till branschen samt unga lärare, konstaterar Lindroos.

Lärarnas totala arbetsmängd måste begränsas och lärarnas ork i arbetet och återhämtning ska också uppmärksammas. Det måste bli ett slut på att arbetsmängden bara fortsätter att öka. I förhandlingarna siktar vi på att precisera och utveckla arbetstidsbestämmelserna.

Vidare arbetar vi för att förbättra exempelvis ställningen för visstidsanställda lärare samt att främja mentorering. Vi berättar inte om alla förhandlingsmål eller detaljer i offentligheten av förhandlingstaktiska skäl.

Kommunsektorns, Avainta Arbetsgivarnas och statens avtal som gäller OAJ-medlemmarna löper ut 28.2.2022. Avtalen för den privata undervisningssektorn går ut 31.3.2022 och kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen går ut 30.4.2022. Målet är att förhandla fram nya tjänste- och arbetskollektivavtal mellan OAJ och arbetsgivarorganisationerna innan de nuvarande avtalen löper ut.

OAJ har 116 500 medlemmar. OAJ är förhandlingsorganisationen FOSU:s och centralorganisationen Akavas största medlemsorganisation. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen är också FOSU:s styrelseordförande.

Text: Henna Honkalo
På svenska: Minna Rosenström
Bild: Leena Koskela

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!