Ett andra strejkvarsel förlänger den planerade strejken inom privata undervisningssektorn

11.04.2022 - 18:41 Nyheter
Illustration

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag gett ett strejkvarsel som gäller den 26 april och förlänger den planerade strejken i femton privatskolor i Helsingfors. Tidigare har vi varslat om strejk i privatskolorna för 19–25 april.

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag den 11.4 inlämnat ett strejkvarsel till riksförlikningsman Vuokko Piekkala och Bildningsarbetsgivarna. Strejkvarslet gäller den 26 april. Om en avtalslösning inte nås, inleds den 19 april en åtta dagars lång strejk i femton privatskolor i Helsingfors som pågår fram till och med den 26 april.

Ett andra strejkvarsel gavs för att förhandlingarna för den privata undervisningssektorn har gått i lås. Förhandlingarna med Bildningsarbetsgivarna avbröts resultatlösa på kvällen den 2 april, men då medlingen inleddes meddelade arbetsgivarparten att förhandlingarna inte hade avbrutits. OAJ, JHL och Jyty gav ett andra strejkvarsel för att säkerställa att förhandlingarna överförs till riksförlikningsmannens byrå.

Båda strejkerna genomförs (19–25.4 och 26.4) ifall ett förhandlingsresultat inte nås. Enligt fackförbunden är strejken laglig och medlemmarna bör delta i strejken. Organisationerna bär ansvaret för strejken.

Strejkhotet gäller följande skolor: Apollon yhteiskoulu, Engelska skolan i Helsingfors, Tyska skolan i Helsingfors, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu och Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu och Töölön yhteiskoulu.

Strejkerna infaller samtidigt som en omfattande kommunal strejk hotar huvudstadsregionen.

Förhandlingarna som avbröts gäller den privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter och omfattar cirka 9 400 OAJ-medlemmar. Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller utöver allmänbildande privatskolor också många yrkesläroanstalter, nästan alla yrkeshögskolor, grundläggande konstundervisning, fritt bildningsarbete och idrottsinstitut.

Bildningsarbetsgivarnas avtal gäller utöver lärare även läroanstalternas administrativa personal och stödpersonal som representeras av JHL och Jyty.

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!