OAJ: Ifall förhandlingarna om arbetsmarknadsmodellen inte inleds, måste lagberedningen av exportmodellen avbrytas

20.03.2024 - 18:19 Nyheter
Illustration

OAJ är frustrerad över att förhandlingarna om arbetsmarknadsmodellen ännu inte har fåtts i gång och att arbetsmarknadssituationen fortfarande är låst. Organisationen kräver att regeringen avbryter lagberedningen av exportmodellen ifall förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen inte kan inledas mellan dem som är redo att förhandla.

OAJ har redan länge föreslagit förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen mellan centrala förbund och förhandlingsorganisationer. OAJ accepterar inte en lagstadgad exportmodell och anser att det är oförnuftigt att politiska beslutsfattare blandar sig i löneförhandlingarna.

– Arbetsmarknadssituationen hamnar i en återvändsgränd som det blir allt svårare att ta sig ur. Löneförhandlingar är kärnan i förbundens och förhandlingsorganisationernas intressebevakning. Löneförhandlingarna ska inte outsourcas enbart till exportförbunden eller politiska beslutsfattare. En lagstadgad exportmodell skulle betydligt begränsa en rättvis förtjänstutveckling för lärare och hela utbildnings- och forskningssektorn och försvåra korrigeringen av eftersläpande löner i förhållande till exportbranscherna, påpekar OAJ:s ordförande Katarina Murto.

Regeringen måste avbryta beredningen av lagändringar för en exportdriven arbetsmarknadsmodell

Konsekvenserna kan vara oförutsägbara om exportmodellen drivs genom lagstiftningsvägen. Även om innehållet i eventuell lagstiftning ännu är okänt, bär regeringen ansvar för att den ingriper i löneförhandlingarna.

OAJ är redo att förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen inleds endast med dem som vill sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Om förhandlingsvägen inte framskrider måste regeringen avbryta lagberedningen av exportmodellen. Ministrarna Orpo och Satonen har själva sagt att de inte anser att lagstiftningsvägen är en bra lösning, så varför måste man då med makt fortsätta beredningen, undrar Murto.  

Dela