• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

​​OAJ YTL:lle: Ylioppilastutkintolautakunnan määräämä alustavan arvostelun aikataulu keväällä 2024​

14.12.2023 - 15.34 Lausunto

Kevään 2024 ylioppilastutkinnon tutkintokerran kokeet sijoittuvat pääosin pääsiäistä edeltävään aikaan. Ainereaalin toinen koepäivä pidetään 27.3. sisältäen psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeet. Arviointiperusteet ovat käytettävissä torstaista 28.3. alkaen, joka on kiirastorstai. Vastaavasti toisen kotimaisen kielen koe järjestetään maanantaina 25.3. ja arviointityö voi alkaa tiistaina 26.3. 

Ylioppilastutkintolautakunnan määräysten mukaisesti kokeen alustava arvosteluaikataulu oppilaitoksessa määräytyy seuraavasti: 
 
Lukion on toimitettava koesuoritukset alustavasti arvosteltuina lautakunnalle viikon kuluessa kunkin kokeen suorittamisesta, ellei lautakunta ole antanut muita ohjeita aikataulusta. Lautakunta ilmoittaa äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen alustavan arvostelun aikataulun erikseen jokaiselle tutkintokerralle. Jos yksittäisellä opettajalla on reaaliaineessa alustavasti arvosteltavina vähintään 21 kokelaan suoritukset, ne on toimitettava lautakunnalle viimeistään kahden viikon kuluessa kokeen suorittamisesta. Jos yksittäisellä opettajalla on muussa kuin reaaliaineessa alustavasti arvosteltavina vähintään 41 kokelaan suoritukset, ne on toimitettava lautakunnalle viimeistään kahden viikon kuluessa kokeen suorittamisesta. Jos yksittäisellä opettajalla on alustavasti arvosteltavina kahden tai useamman aineen suorituksia, lasketaan aineiden koesuoritusten lukumäärät yhteen. Poikkeustilanteissa rehtori voi neuvotella lautakunnan kanssa poikkeavasta aikataulusta ainekohtaisesti. (YTL yleiset määräykset ja ohjeet, 1.7 koesuoritusten arvostelu) 
 
Määräyksen mukaan reaaliaineen opettajalla on viikko aikaa kokeiden arvostelulle, jos opettajalla on korkeintaan 20 koetta arvosteltavana. YTL:n ilmoituksen mukaan kokeet on palautettava arvosteltuna keväällä 2024 jälkimmäisen reaalikoepäivän osalta koepäivää seuraavana keskiviikkona. Toisen kotimaisen kielen kokeessa vastaava koesuoritusten määrän raja on 40 opiskelijaa. 
 
Osassa lukioista kiirastorstai ei ole työpäivä. Pääsiäisenä pitkäperjantai 29.3. ja toinen pääsiäispäivä, maanantai 1.4. eivät ole työpäiviä, vaan pääsiäisen pyhäpäiviä. Näin ollen reaaliaineiden tosiasiallinen arvosteluaika on käytännössä osalla opettajista kaksi arkipäivää, tiistai ja keskiviikko. Vastaavasti toisen kotimaisen kielen kokeen arviointiin jää kaksi arkipäivää eli koetta seuraavat tiistai ja keskiviikko, jos torstai ei ole lukion työpäivä.  
 
Lukiokoulutuksen opettajien työkuormitus on OAJ:n työolobarometrin mukaan opetusalalla korkeinta. Ylioppilastutkinto toteutetaan oppilaitoksissa opetuksen jatkuessa samaan aikaan normaalisti. Tutkinnon kokeiden alustava arvostelu toteutetaan opetuksen, kokeiden valvonnan ja muiden koulutöiden arvioinnin kanssa samanaikaisesti. Ylioppilastutkinto aiheuttaa sekä keväisin että syksyisin lukioiden opettajille ja rehtoreille piikin työkuormituksessa.  
 
OAJ pitää tärkeänä, että Ylioppilastutkintolautakunta tunnistaa ja huomioi opetushenkilöstön tarpeen työstä palautumiseen ilman kuormittavia työtehtäviä pyhäpäivinä sekä oikeuden pääsiäisen viettoon ilman stressiä työtehtävistä.  
 
OAJ edellyttää, että työmäärän jakautuminen arkipäiville eri opettajaryhmien osalta huomioidaan alustavan arvostelun aikataulussa. Tilanne ja koeaikataulu huomioiden OAJ pitää välttämättömänä, että Ylioppilastutkintolautakunta pidentää toisen reaalikokeen kokeiden arvosteluaikataulua huomioiden pääsiäispyhät esimerkiksi kahdella lisäpäivällä perjantaihin 5. huhtikuuta. Vastaavalla tavalla tulee huomioida myös toisen kotimaisen kielen alustavan arviointiaikataulun pidentäminen lisäpäivillä pääsiäisen jälkeen. 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 

Nina Lahtinen
Koulutuspolitiikan johtaja

Tuomo Laakso 
Erityisasiantuntija